MANNA 1075 Vrede maken tegenover vijandigheid
Onlangs werd ik gebeld door een oud-collega van wie ik al jaren niets meer had gehoord. Hij begon al snel een boze tirade over een e-mail die ik aan anderen had geschreven en die hij had ontvangen toen die door iemand was doorgestuurd. Hij begreep de feiten in de e-mail verkeerd, wat resulteerde in woede en frustratie bij ons beiden toen hij me ermee confronteerde.
Hoewel ik vond dat de emotionele uitbarsting van deze man onterecht was en buiten mijn boekje ging, wist ik dat we hetzelfde geloof in Jezus Christus deelden. Daarom moest ik, omdat hij mijn broeder in Christus was, de lucht klaren en proberen het conflict op te lossen. Het feit dat ik niets verkeerd had gedaan, concludeerde ik, was irrelevant. Ik begon mijn kant van de situatie uit te leggen en legde uit hoe mijn leeftijdsgenoot mijn woorden in de e-mail verkeerd had geïnterpreteerd. Nadat we de miscommunicatie hadden besproken en excuses hadden uitgewisseld, konden hij en ik vrede sluiten en op minnelijke wijze uit elkaar gaan.
Dit incident bleef nog een tijdje in mijn hoofd hangen omdat ik me afvroeg hoe het probleem voorkomen had kunnen worden voordat het begon. Omdat we allemaal onvolmaakte individuen zijn, ontstaan er onvermijdelijk onbedoelde conflicten, hoezeer we ze ook proberen te vermijden. Later voelde ik dat God me herinnerde aan de momenten in mijn kindertijd dat mijn broer en ik ruzie maakten, vaak over onbelangrijke zaken. Ik herinnerde me ook hoe onze moeder er wijselijk op aandrong dat we onze excuses aanboden en elkaar de hand schudden om onze relatie te herstellen.
Terwijl ik de Bijbel en zijn wijsheid voor de markt van de 21e eeuw bestudeerde, ontdekte ik dat een van de centrale thema’s relaties is – onze relatie met God en relaties die we hebben met andere mensen. Of dat nu op het werk is, thuis of degenen die we in de loop van de dag tegenkomen. Hier zijn een paar principes die de Schrift geeft over het omgaan met conflicten:
Vergeving is niet optioneel. We hebben de neiging om te denken dat als de persoon die ons onrecht heeft aangedaan ons om vergeving vraagt, we die met tegenzin zullen geven. En misschien ook niet. Maar dat is niet de norm die Jezus Christus voor zijn volgelingen stelde. Hij zei: ‘Maar als u de mensen hun overtredingen niet vergeeft, zal uw Vader uw overtredingen ook niet vergeven.’ (Matteüs 6:15).
Geschillen moeten snel worden opgelost. Als ze niet snel worden opgelost, kunnen conflicten etteren en escaleren tot grotere problemen. Met andere woorden, van de spreekwoordelijke molshoop een torenhoge berg maken. Het is misschien niet mogelijk om problemen meteen aan te pakken, maar het heeft geen zin om er niet aan te werken en ze zo snel mogelijk op te lossen. ‘Word boos, maar zondig niet; laat de zon niet ondergaan over uw boosheid’ (Efeziërs 4:26).
Trots kan een groot obstakel zijn bij het oplossen van conflicten. Een goede regel om te volgen is dat de relatie belangrijker is dan te bepalen wie er gelijk heeft en wie niet. De nederigheid hebben om te werken aan vergeving en verzoening is een effectieve remedie tegen trots. ‘Een broeder wie onrecht is aangedaan, is erger dan een sterke stad, en ruzies zijn als een grendel van een vesting.’ (Spreuken 18:19).
Een wijs persoon zei ooit: “We kunnen niet voorkomen dat vogels over ons hoofd vliegen, maar we kunnen wel voorkomen dat ze een nest in ons haar bouwen.’ In het bedrijfsleven kan miscommunicatie leiden tot beschadigde gevoelens, maar de bereidheid om vergeving aan te bieden en te vragen kan genezing brengen.
©Copyright 2024,Onconventioneel Business Netwerk. Met toestemming overgenomen uit “UBN Integrity Moments”, een commentaar op geloof op het werk. Bezoek www.unconventionalbusiness.org. UBN is een geloof op het werk bediening ten dienste van de internationale kleine zakelijke gemeenschap.
GESPREKSVRAGEN
Kun je je een recente ervaring herinneren waarbij een misverstand of miscommunicatie leidde tot verhitte emoties tussen jou en een andere persoon? Hoe heb je dat conflict aangepakt? Denk je dat het goed is opgelost?
Wat vind je van het ondernemen van pogingen om een geschil met iemand anders op te lossen, zelfs als je er zeker van bent dat je niet de oorzaak van het probleem was? Hoe kan trots een obstakel vormen voor het oplossen van conflicten?
Hoe gemakkelijk – of moeilijk – vind je het om iemand te vergeven die je beledigd heeft of die je op de een of andere manier onrecht heeft aangedaan?
Ben je het eens met de stelling dat relaties met andere mensen belangrijker zijn dan te bepalen wie gelijk heeft en wie niet? Waarom wel of waarom niet? Geef een voorbeeld als je dat kunt.
UITDAGING
Denk de komende week eens na over hoe je meestal reageert als iemand boos op je reageert. Verkeerd begrepen worden, of iets wat we zeggen verkeerd geïnterpreteerd wordt, kan kwetsend zijn, waardoor we in het defensief gaan. Moet je misschien iets veranderen?
Zo ja, zoek dan een vertrouwde vriend, adviseur of mentor en bespreek hoe je conflicten met anderen effectiever kunt aanpakken, vooral als ze onterecht lijken.
De genoemde Bijbelteksten zijn afkomstig uit de Herziene Statenvertaling tenzij anders vermeld.
In de onderstaande Bijbelgedeeltes kun je meer lezen over het onderwerp van deze eMeal:
Spreuken 14:29, 17:27, 20:3, 26:20-21, 29:11; Marcus 11:25; Lucas 11:4; 2 Korintiërs 2:9-11
Verzonden door CCA Nederland op zaterdag 24 augustus 2024.