MANNA 1100 HET VASTBERADEN NAJAGEN VAN PERFECTIE

MANNA 1100 Het vastberaden najagen van perfectie

Worden er functioneringsgesprekken gevoerd op je werk? Of heb je ooit zo’n gesprek gehad in een andere baan? Stel je voor dat je tegenover je baas of het hoofd van de afdeling zit voor een functioneringsgesprek die je werk omschrijft met termen als ‘middelmatig’, ‘voldoende’, ‘zo-zo’ of ‘net genoeg om aan je verplichtingen te voldoen’. Hoe zou jij je voelen?

In het beste geval zou je je waarschijnlijk realiseren dat de gehoopte promotie er waarschijnlijk niet snel aan zit te komen, of dat je geen flinke bonus hoeft te verwachten op basis van hoe je werk wordt beoordeeld. In het ergste geval zou het verstandig zijn om op zoek te gaan naar een andere baan – hoe eerder hoe beter.

Toen we onlangs naar de Olympische Zomerspelen zaten te kijken, met duizenden atleten uit meer dan 100 verschillende landen, was het duidelijk dat middelmatigheid en net genoeg doen om aan je verplichtingen te voldoen geen onderdeel waren van hun mentaliteit. Ook al wisten de meeste atleten dat ze niet naar huis zouden gaan met gouden, zilveren of bronzen medailles, toch wilden ze hun uiterste best doen om hun land te vertegenwoordigen en te eren.

Als er één zin gebruikt kon worden om die hardwerkende, vastberaden Olympiërs te beschrijven, dan was het wel ‘het najagen van perfectie’. Of het nu ging om het streven naar precisie op de duikplank, het uitvoeren van ingewikkelde en veeleisende oefeningen bij gymnastiek, het proberen om als snelste te rennen op de sintelbaan, het racen door het water bij het zwemmen of het laten zien van indrukwekkende prestaties van kracht en behendigheid op het veld, het was duidelijk dat de deelnemers ontelbare uren hadden geïnvesteerd in de voorbereiding op hun prestatie. Ze begrepen dat het niet goed is om jezelf voor schut te zetten als je op het wereldtoneel moet presteren.

Wat als we op eenzelfde manier ons werk aan zouden pakken? We knokken misschien niet om internationale faam of om gouden, zilveren of bronzen medailles. Maar perfectie nastreven in wat we doen – of we nu verkooppresentaties geven, een website ontwerpen, een vergadering leiden of vuilnisbakken legen – zal zeker de aandacht trekken van de mensen met wie we werken, vooral van onze meerderen. Hier zijn een paar dingen die de Bijbel zegt over het ontwikkelen van een perfecte werkethiek:

Streven naar perfectie en hard werken worden gezien. Er zijn veel getalenteerde mensen op de werkvloer, maar wat sommigen onderscheidt van de rest is hun toewijding om hun verantwoordelijkheid met streven naar perfectie uit te voeren, door net dat beetje extra te doen als dat nodig is. ‘Hebt u iemand gezien die vaardig is in zijn werk? Hij zal ten dienste van koningen gesteld worden, maar ten dienste van onaanzienlijke lieden zal hij niet gesteld worden.’ (Spreuken 22:29).

Werk kan een hoger doel dienen. Als we naar ons werk gaan, is het meestal onze bedoeling om te voldoen aan de verwachtingen van de personen die onze baas en meerdere is. Maar in de Bijbel worden we aangespoord om te beseffen dat ons werk zelfs een hoger doel moet dienen dan dat alleen. ‘Want Gods medearbeiders zijn wij. Gods akker en Gods bouwwerk bent u’ (1 Korintiërs 3:9).

Uitstekend werk kan leiden tot meer en grotere verantwoordelijkheden. We kunnen in de verleiding komen om te denken: ‘Als ik een belangrijke baan krijg, dan zal ik echt hard werken en laten zien wat ik kan.’ Zelfs als je huidige baan onbelangrijk lijkt, kan het een oefenterrein zijn voor veel grotere, meer vereisende verantwoordelijkheid. In een gelijkenis vertelde Jezus Christus over het tevreden stellen van een veeleisende baas: Goed gedaan, goede dienaar! Wees omdat u in het minste trouw bent geweest, machthebber over tien steden’ (Lucas 19:17).

©Copyright 2024, Robert J. Tamasy heeft Marketplace Ambassadors geschreven: De voortdurende erfenis van evangelisatie en discipelschap van de CBMC; Business at Its Best: Tijdloze wijsheid uit Spreuken voor de werkplek van vandaag; Pursuing Life With a Shepherd’s Heart, geschreven samen met Ken Johnson; en The Heart of Mentoring, geschreven samen met David A. Stoddard. Bob’s tweewekelijkse blog is te vinden op: www.bobtamasy.blogspot.com.

GESPREKSVRAGEN

Heb je naar de Olympische Zomerspelen gekeken? Sommige sporten interesseerden je misschien niet, maar wat vond je van de hoeveelheid tijd, energie, moeite en opoffering die de atleten besteedden aan de eer om hun land te vertegenwoordigen op de Spelen?

Wanneer heb je voor het laatst een functioneringsgesprek gehad? Hoe voelde je je daarbij? Wat voor beoordelingen kreeg je en wat betekenden die voor jou?

Als je de term ‘streven naar perfectie’ hoort, wat betekent dat dan voor jou? Hoe zou dat er volgens jou uit moeten zien op de werkplek – het streven naar perfectie?

Als je een volgeling van Jezus Christus bent, waarom is het streven naar perfectie in ons werk dan belangrijk? Wat zegt het over ons geloof en onze toewijding om God en anderen te dienen?

UITDAGING

Deze week is misschien een goed moment om een functioneringsgesprek met jezelf te voeren. Op een schaal van 1-10, waarbij 1 het laagste is en 10 het hoogste, hoe zou je jezelf beoordelen op het gebied van houding, motivatie, productiviteit, effectiviteit en het belangrijkste, een werknemer zijn die als een goed voorbeeld dient voor anderen om te volgen.

Denk aan iemand – of meerdere personen – die je bewondert, niet alleen om hun prestaties maar ook om de manier waarop ze hun werk aanpakken. Als de gelegenheid zich voordoet, vraag dan wat hen motiveert en inspireert op het werk.

De genoemde Bijbelteksten zijn afkomstig uit de Herziene Statenvertaling tenzij anders vermeld.

In de onderstaande Bijbelgedeeltes kun je meer lezen over het onderwerp van deze eMeal:

2 Kronieken 31:20-21; Spreuken 16:3; Prediker 2:24, 3:22, 5:18-19; Jakobus 2:20-24.

Verzonden door CCA Nederland op zaterdag 22 februari 2025