MANNA 1104 De kracht van de juiste woorden zeggen
We leven in een ongekende tijd. De ether is gevuld met woorden, net als het internet. Dankzij sociale media kan iedereen met de capaciteit om te praten alle informatie, ideeën en meningen posten die hij maar wil. Omdat het Tv-nieuws nu 24/7 is, komt er geen einde aan commentaren en uiteenzettingen over het nieuws en de gebeurtenissen van de dag. De klok rond moet gevuld worden met geluid, niet met stilte. Als gevolg daarvan kunnen we zeggen dat er nog nooit in de geschiedenis van de mensheid zoveel is gezegd door zo velen -over zo weinig.
Een gevolg hiervan is dat mensen die zo graag willen spreken, vaak niet stilstaan bij wat ze zeggen. Positief of negatief, zacht of hard, ze openen hun mond en laten de woorden eruit vliegen. Het doet me denken aan Spreuken 10:19 die waarschuwt: “In de veelheid van woorden ontbreekt de overtreding niet, maar wie zijn lippen inhoudt, is verstandig.”
Maar zelfs als we ervoor kiezen om niet verstrikt te raken in de communicatie chaos van de sociale media en onze blootstelling aan de tirades die zo gebruikelijk zijn in de massamedia, beperken, zijn we nog steeds niet immuun voor de kracht van woorden ten goede of ten kwade. We kunnen de daders of slachtoffers (of beide) zijn van woorden die onzorgvuldig worden gebruikt.
E-mail is een prachtige en snelle manier van communiceren. Maar als we niet voorzichtig zijn met wat we hebben geschreven en het niet eerst nog eens bekijken en heroverwegen voordat we op “Verzenden” drukken, dan kunnen we er later spijt van krijgen. Vooral als we boos of geëmotioneerd zijn. Hetzelfde geldt als we voicemailberichten of sms’jes achterlaten op onze smartphone. Wat eerst goed en gepast klonk, kan later veel verdriet veroorzaken.
Omdat effectief communiceren zo essentieel is voor de zakelijke en professionele wereld van de
21e eeuw, maar tegelijkertijd zo uitdagend, zijn hier enkele principes uit de Bijbel die ons kunnen helpen:
Kiesje woorden verstandig. Ik heb mensen gekend die anderen graag een stukje van hun gedachtegoed wilden geven, dat ze niet konden missen. Ik moet toegeven dat ik me daar zelf ook wel eens schuldig aan heb gemaakt. Door van tevoren na te denken over de impact van de woorden die we willen zeggen, kunnen we bepalen of ze heilzaam of destructief zullen zijn. “Een woord op het juiste momentgesproken, is als gouden appels in zilveren schalen. Zoals een gouden oorringen een halssieraad van fijn goud, zo is een wijze vermaner voor een luisterend oor.” (Spreuken 25:11-12).
Beschouw onze woorden als hulpmiddelen om op te bouwen, niet om af te breken. In onze wereld – en op de markt waar we zo veel van onze tijd doorbrengen – vinden we zo veel negativiteit, vaak met woorden die met slechte bedoelingen worden gesproken en geschreven. We hoeven daar niet aan bij te dragen. Door woorden te gebruiken die opbeuren in plaats van afbreken, kunnen we een belangrijkverschil maken. “Laat er geen vuile taal uit uw mond komen, maar wel iets goeds, dat nuttig is tot opbouw, opdat het genade geeft aan hen die het horen.” (Efeziërs 4:29).
Ga kwetsende woorden tegen. Heb je ooit naar iemand gekeken nadat hij of zij het doelwit was geweest van boze of wraakzuchtige woorden? Misschien ben je zelf ook wel eens zo iemand geweest. Omdat we de pijn en het ongemak kennen die kwetsende woorden kunnen veroorzaken, moeten we ernaar streven om woorden te geven die helend, bemoedigend en inspirerend zijn.” Er zijn er die als met dolksteken praten, ondoordacht, maar de tong van de wijzen betekent genezing.”(Spreuken 12:18). Maak geen deel uit van de communicatieziekte. Streef er liever naar om deel uit te maken van de genezing.
GESPREKSVRAGEN
- Wat zijn je gedachten en reacties in het algemeen over wat er tegenwoordig wordt gecommuniceerd op sociale media en via de massamedia? Hoe beïnvloedt wat je hoort en leest je stemming en houding tijdens een gewone dag?
- Hoe verleidelijk is het om impulsieve berichten naar anderen te sturen terwijl je sterke emoties ervaart? Heb je ooit een e-mail, sms of voicemail gestuurd waar je later spijt van kreeg? Wat was de impact van wat je zei en de manier waarop je het zei?
- Waarom is het soms zo moeilijk om te doen wat wordt voorgesteld – om te pauzeren en na te denken over wat we van plan zijn te zeggen voordat het wordt gezegd of verzonden, voordat het te laat is om de schade ongedaan te maken?
- Op welke manieren kan de kracht van woorden gebruikt – en misbruikt of verkeerd gebruikt worden? Wat zegt de manier waarop we woorden gebruiken over onszelf en over het soort mensen dat we zijn?
UITDAGING
Deze week is misschien een goed moment om te evalueren hoe je met anderen communiceert – niet alleen de inhoud, maar ook de manier waarop je je gedachten en ideeën uit. Heb je de neiging om impulsief te zijn en meteen te zeggen waar je aan denkt, of neem je de tijd om na te denken over wat je gaat zeggen en hoe het zal worden ontvangen door degenen die het horen of lezen?
Als je betrouwbare vrienden of collega’s hebt, mensen van wie je weet dat ze het beste met je voor hebben, kun je hen vragen om te helpen bij deze evaluatie. En als ze ervoor openstaan, kun je hen ook helpen. Als je in een CBMC-groep zit, is er misschien een goede gelegenheid om dit tijdens je volgende bijeenkomst te bespreken.
De genoemde Bijbelteksten zijn afkomstig uit de Herziene Statenvertaling tenzij anders vermeld.
In de onderstaande Bijbelgedeeltes kun je meer lezen over het onderwerp van deze eMeal:
Spreuken 10:20-21, 12:14,13:3, 15:4; v 10:12; Mattheüs 12:33-37; Romeinen 15:1-4
Verzonden door CCA Nederland op vrijdag 21 maart 2024.