header image

Onze blog

Next Event

Manna 780 ONCONVENTIONELE METHODES

MANNA 780 ONCONVENTIONELE METHODES

In de jaren tachtig van de negentiende eeuw kocht ondernemer Henry Crowell een graanmolen om paardenvoer mee te produceren. Crowell had hooggespannen verwachtingen toen hij begon, maar de zaken gingen moeizaam en hij besloot om in gebed tot God te gaan, om zo een creatieve oplossing te vinden voor zijn zakelijke malaise. Zijn ideeën voor de ontwikkeling van zijn paardenvoerbedrijf waren op.

In antwoord op zijn gebeden leidde God Henry ertoe om zich te wagen aan een concept dat misschien wel geen mens had kunnen bedenken. Crowell zocht een andere markt voor zijn haver, en begon die aan ménsen te verkopen – als ontbijtproduct. Dat was een zeer ongebruikelijke strategie, omdat haver van oudsher als paardenvoer verkocht werd, uit van insecten vergeven tonnen in grote dorpswinkels. Geen weldenkend mens zou haver met ongedierte erin willen eten!

 

Haver verkopen voor menselijke consumptie leek een dwaze onderneming, en Crowells concurrenten lachten zich krom. Maar opnieuw in antwoord op zijn gebeden, gaf God hem nog een idee: hij ontwierp een kartonnen doos die, gevuld met geplette haver, in het schap van de kruidenier kon staan. Die kartonnen dozen werden goed afgesloten, zodat ze ondoordringbaar werden voor insecten die ook dol op haver waren.

 

Tot op de dag van vandaag is Crowells onderneming marktleider in de levensmiddelenbranche, en wereldwijd bekend onder de naam Quaker Oats. Het bedrijf verkoopt niet alleen haver en havermout, maar ook een scala aan andere (ontbijt-)producten. En dat allemaal omdat Henry Crowell niet genoeg haver voor paarden kon verkopen!

 

Te vaak proberen we onze problemen zelf op te lossen, vastbesloten om te vertrouwen op onze eigen slimheid en vindingrijkheid. Volgens de Bijbel is dat volkomen dwaasheid, omdat we de Schepper God om wijsheid en hulp kunnen vragen. In Spreuken 16:9 staat: “Een mens stippelt zijn weg uit, de HEER bepaalt de richting die hij gaat.” Om het met andere woorden te zeggen: vaak zijn we geneigd te denken dat we alles wel weten en snappen, terwijl God wacht tot we Hem om hulp vragen, zodat hij kan antwoorden: “Ik heb een veel beter idee.” Nog een paar belangrijke wijsheden uit de Schrift:

 

Probeer niet altijd alles te begrijpen. In onze trots, arrogantie en koppigheid menen we soms dat we precies moeten weten wat we moeten doen en waarom. God biedt ons echter een ander gezichtspunt: “Vertrouw op de HEER met heel je hart, steun niet op eigen inzicht. Denk aan Hem bij alles wat je doet, dan baant Hij voor jou de weg.” (Spreuken 3:5-6).

 

Draag je werk aan God op en vertrouw erop dat Hij je zal leiden. Als je de neiging voelt je geloof “op te delen” en het terug te stoppen in gewijde momenten als een kerkdienst of stille tijd, bedenk dan dat God betrokken wil zijn bij elk terrein van je leven, waaronder zeker ook je werk. “Vertrouw op de HEER en doe het goede, bewoon het land en leef er veilig. Zoek je geluk bij de HEER, Hij zal geven wat je hart verlangt. Leg je leven in de handen van de HEER, vertrouw op Hem, Hij zal dit voor je doen: het recht zal dagen als het morgenlicht, de gerechtigheid stralen als de middagzon.” (Psalm 37:3-6).

 

Moraal van dit verhaal: Als je behoefte hebt aan nieuwe ideeën of een onconventionele strategie voor je bedrijf, bid dan, luister en laat God je de weg wijzen.

 

Vragen ter overdenking of discussie:

Had je wel eens eerder van Henry Crowell en zijn haverbedrijfje gehoord? Vind je het verleggen van zijn focus – van paarden naar mensen – een onconventionele strategie? Waarom wel of niet?

Heb je wel eens iemand – misschien wel jezelf – een onconventionele strategie zien toepassen om een verliesgevend bedrijf nieuw leven in te blazen, of om een zakelijk probleem op te lossen? Waar denk je dat het idee voor die strategie vandaan kwam?

In Spreuken 16:9 staat: “Een mens stippelt zijn weg uit, de HEER bepaalt de richting die hij gaat.” Hoe zou jij deze tekst willen herformuleren of omschrijven? Hoe kun je deze les op jouw werksituatie toepassen?

Waarom lijkt het zo moeilijk te zijn om bij het nemen van een belangrijke beslissing – vooral wanneer de factor tijd een grote rol speelt – te vertrouwen op de HEER, zoals Psalm 37 ons voorhoudt?

 

Als je een Bijbel hebt en meer over dit onderwerp wilt lezen, kijk dan eens naar de volgende gedeeltes: Jeremia 29:11-13; Efeziërs 2:10; Kolossenzen 3:17, 23-24; 2 Timoteüs 3:16-17

 

 

Verzonden door CCA Nederland op zaterdag 3 november 2018

Share this:
Over de auteur
CCA Nederland