header image

Onze blog

Next Event

MANNA 792 TIJD VOOR VRIEND OF VIJAND?

MANNA 792 TIJD VOOR VRIEND OF VIJAND?

In de zakelijke en professionele wereld, evenals in andere gebieden van ons leven, is tijd een soort paradox. Wanneer we een niet flexibele deadline naderen, lijkt de tijd ongelooflijk snel te gaan en kan ons stressniveau heel hoog worden. Maar als je met smart wacht op een belangrijke beslissing – misschien een belangrijke promotie of een potentiële klant die gaat beslissen of hij een contract tekent – dan kan tijd opmerkelijk veel langzamer gaan.

Tijdens een reisje naar Italië onlangs, zag ik wat je wel vaker ziet in Europa: bedrijven, waaronder supermarkten en restaurants, sluiten vaak tijdens de middaguren om iedereen de gelegenheid te geven om te rusten en op te laden. Het is niet ongebruikelijk voor individuen in Europa om enkele weken, of zelfs een maand, vrij te nemen van het werk tijdens de zomermaanden.

 

Amerikanen daarentegen lijken vaak slaaf te zijn van de tijd. Velen zijn terughoudend om vakantie op te nemen, omdat ze bang zijn dat een concurrent hun voorbij streeft. Of misschien dat hun baas iemand anders vindt voor de baan, terwijl ze weg zijn. Sommige werknemers schrokken zelfs hun lunch naar binnen achter hun bureau, omdat ze bang zijn dat ze anders hun werk niet af kunnen krijgen.

 

Slechts enkele weken geleden onder ging ik een tweede hart-operatie, waardoor ik een ander perspectief op tijd heb gekregen. Deze operatie, die een beschadigde aorta moest vervangen, werd gedaan middels een minder ingrijpende procedure dan mijn open-hart-operatie van bijna 12 jaar geleden. Het herstel was veel gemakkelijker en sneller, maar de ernst van de operatie heeft me geholpen om dingen in perspectief te plaatsen.

 

Vanuit een zakelijk standpunt gezien kan het werk dat ik doe, ook al geloof ik dat het belangrijk is, eenvoudig door iemand anders gedaan worden, als ik niet langer in staat zou zijn het te doen. Sommige dingen die ik doe zouden simpelweg helemaal niet meer gebeuren. Maar vanuit het standpunt van de relaties die ik heb bezien – met mijn vrouw, kinderen, kleinkinderen, vrienden en de mannen die ik ontmoet tijdens de mentor/discipelschaps-relaties – dáár zou mijn afwezigheid het meeste gevoeld worden.

 

Dus de vraag is: waar is mijn tijd het beste geïnvesteerd? Ik zeg niet dat ik niet door moet gaan met mijn werk, dat ik leuk vind en waar ik mij toe geroepen voel. Maar niet ten koste van de tijd die ik zou moeten doorbrengen met de belangrijke mensen in mijn leven.

 

De bijbel waarschuwt ons “buit de geschikte tijd uit, omdat de dagen vol kwaad zijn” (Efeze 5:16) Dit betekent niet dat de tijd op zichzelf slecht is, maar de tijd gaat onomkeerbaar door, of we deze nu op een wijze manier gebruiken of niet. Ik denk terug aan de lessen in “time management” die ik een paar jaar geleden heb gevolgd. In de werkelijkheid is “time management” een verkeerde benaming, omdat we de tijd niet kunnen “managen”. We kunnen tijd niet in een veilige kluis stoppen of in een opslagbox om later te kunnen gebruiken. We kunnen het niet bewaren, we kunnen er alleen op toezien om het zo effectief en betekenisvol mogelijk te gebruiken.

 

Een andere Bijbelse passage over de tijd, Prediker 3:1-18, geeft het volgende perspectief. “Voor alles is er een vastgestelde tijd, en er is een tijd voor elk voornemen onder de hemel….” Voor mij betekent dit, dat er een tijd is om mijn aandacht en energie te richten op het behalen van belangrijke deadlines, maar dat er ook een tijd is om met mijn familie te zijn, om mijn favoriete hobby’s uit het verleden op te pakken, of simpelweg om mezelf op te laden, lichamelijk, geestelijk en spiritueel. Zoals iemand het ooit formuleerde: “ het is onwaarschijnlijk dat iemand op zijn sterfbed met spijt zegt: ik wou dat ik meer tijd op mijn werk had doorgebracht.”

 

Vragen ter overdenking of discussie:

 

  1. Lijkt het erop dat de tijd soms heel snel gaat en in andere omstandigheden ontzettend langzaam? Waarom zou dit zo zijn, denk je?
  2. Heb je ooit nagedacht over de ironie van het studeren van “time management”, als we het verloop van de tijd niet echt kunnen “managen” of onder controle kunnen hebben?
  3. Waar sta jij als het gaat om tijd/werk filosofie? Ben jij bereidwillig om tijd vrij te nemen van je werk, zodat je de mogelijk hebt om te rusten en jezelf te verkwikken? Of zie je de tijd als een vijand ben je vast besloten om zoveel mogelijk werk en activiteiten te proppen in elke minuut en uur dat je wakker bent? In beide gevallen, wat is je motivatie?
  4. Hoe ga je om- of zou je effectiever om kunnen gaan met “buit de geschikte tijd uit”?

 

Als je een Bijbel hebt en meer over dit onderwerp wilt lezen, kijk dan eens naar de volgende gedeeltes: Spreuken 23:4-5; Prediker 3:1-18; Galaten 6:10; Kolossenzen 4:5-6

 

Verzonden door CCA Nederland op zaterdag 19 januari 2019.

Share this:
Over de auteur
CCA Nederland