header image

Onze blog

Next Event

MANNA 797 VALKUILEN VAN HET PETER’S PRINCIPE

MANNA 797 VALKUILEN VAN HET PETER’S PRINCIPE

 

Jaren geleden was de zakenwereld in de ban van een boek met de titel “het Peter principe” geschreven door Dr. Laurence J. Peter. Het boek ging over een gangbare valkuil in leiderschapsontwikkeling: als we altijd de goed presterende medewerkers promotie geven, zullen we ze uiteindelijk naar een niveau van onvermogen leiden. In andere woorden, succes op het ene prestatiegebied geeft geen garantie voor succes op een niveau van hogere autoriteit en verantwoordelijkheid.

Hoewel Dr. Peter’s boek meer dan 40 jaar geleden voor het eerst werd gepubliceerd, is dit “Peter principe” nog steeds van toepassing vandaag de dag en doet vaak afbreuk aan individuen en de organisatie waarin ze werkzaam zijn. Volgens de Harvard Business Review hebben onderzoekers Alan Benson en Kelly Shue deze theorie getest door te bestuderen hoe goed verkopers het deden wanneer ze promotie kregen tot een verkoopmanager’s positie.

 

Benson en Shue ontdekten, dat goed presterende verkopers vaak geen goede managers waren, het Peter Principe bevestigend. Wanneer ze een promotie krijgen aangeboden, accepteren sommige mensen deze voor het extra salaris dat hiermee gepaard gaat. Of ze nemen de nieuwe positie uit trots, verlangend naar de status en authoriteit die erbij hoort, in plaats van zich nederig en eerlijk af te vragen wat hun vaardigheden zijn en of de voorgestelde rol hen het beste zou passen. Ze zien niet in dat ze zouden zijn als “een kubus die zijn best moet doen om in een in een ronde opening te passen” en dat dit zou gaan leiden tot onnodig falen.

 

Bijvoorbeeld, mensen die door hun overtuigingskracht heel goed zijn in een verkopersrol, hebben mogelijkerwijs niet de benodigde leiderschap’s of administratieve kwaliteiten, die nodig zijn om de uitdaging van het effectief aansturen van anderen aan te gaan. Zo’n promotie zou meer een straf dan een beloning kunnen blijken te zijn.

 

De gevolgen van het promotie geven aan mensen, die goed zijn in iets, naar een hele nieuwe rol, zijn zeer bepalend voor verschillende niveau’s. In de ideale situatie zou ieder individu in een positie moeten verkeren waar hij of zij uitmuntend in is en kan bloeien. Het spreekwoord dat een ketting zo sterk is als zijn zwakste schakel is van toepassing op mensen die promotie krijgen boven hun vermogen.

 

In de sport zijn niet alle uitmuntende atleten geschikt om ook succes te hebben als managers, coaches of als ondernemers. Zo kan ook het geven van promotie aan iemand naar een rol die andere vaardigheden en gaven vraagt, frustrerend blijken te zijn voor iedereen. Sommige mensen vinden grote vreugde en voldoening in hun huidige rol, maar worden ongelukkig in een rol die niet passend is voor hen. Tegelijkertijd kunnen diegenen die aan hen ondergeschikt zijn, geremd worden in hun eigen productiviteit.

 

De bijbel geeft inzicht in hoe we dit dilemma kunnen vermijden:

 

Zoek wijsheid om te onderscheiden hoe je het beste de talenten en mogelijkheden van mensen kunt benutten. Effectieve leiders leren de mensen te begrijpen die voor hen werken – vaardigheden interesses, doelen en beperkingen. Promotie beslissingen zouden gemaakt moeten worden met al deze factoren in gedachten. “Zorg ervoor dat u uw schapen goed kent, richt u op de kudden.” (Spreuken 27:23).

 

Laat trots of ambitie je carrière niet misleiden. Zonder twijfel, uitmuntendheid zou herkend moeten worden en beloond. “Hebt u iemand gezien die vaardig is in zijn werk? Hij zal ten dienste van koningen gesteld worden, maar ten dienste van onaanzienlijke lieden zal hij niet gesteld worden.” (Spreuken  22:29). Maar ambitie en het verlangen naar erkenning kan leiden tot slechte carrièrekeuzes. Spreuken 29:23 leert ons, “de hoogmoed van een mens zal hem vernederen, maar de nederige van geest zal de eer vasthouden.”

Als je verlangt naar erkenning voor je werk, concentreer je dan op waar je het beste in bent en vraag het bedrijf waar je werkt om je daarvoor naar behoren te belonen.

Vragen ter overdenking of discussie:

Waar denk je aan als je de term “Peter Principe” hoort?

Heb je dit “Peter Principe” in actie gezien in je werkomgeving? Heeft dit ooit jou of de mensen met wie je hebt samengewerkt beïnvloed? Leg uit waarom.

Wat zijn enkele van de gevolgen van het promotie geven aan mensen naar “een niveau van onvermogen” ? Of iets milder gezegd boven het niveau van hun capaciteiten?

Hoe kan een goede leider inschatten of iemand die goed is binnen het bedrijf ook geschikt is om promotie te krijgen of gewoon erkend en beloond moet worden en in dezelfde functie moet blijven? Oftewel hoe kan iemand eerlijk evalueren of hij/zij een promotie moet accepteren wanneer deze wordt aangeboden, wanneer hij/zij al goed is in het werk dat hij/zij nu doet?

Als je een bijbel hebt en je wilt meer lezen over dit onderwerp dan kun je de volgende passages raadplegen:  Spreuken 11:2, 12:9, 15:33, 16:18; Romeinen 12:3-8; 1 Korinthiërs 12:12-26

 

 

Verzonden door CCA Nederland op zaterdag 2 maart 2019

Share this:
Over de auteur
CCA Nederland