header image

Onze blog

Next Event

MANNA 807 TIJD OM JE TE LATEN VERPOTTEN

MANNA 807 TIJD OM JE TE LATEN VERPOTTEN

 

 

Het kweken van gezonde planten is geen gemakkelijke opgave. Weinig bloemknoppen, snel uitgedroogde aarde, onvolgroeide blaadjes en stengels of zelfs hangende bladeren, zijn allemaal tekenen die erop wijzen dat het niet goed gaat met de plant. Planten geven zulke signalen wanneer ze met hun wortels niet voldoende vocht en voedingsstoffen uit hun potgrond kunnen halen.

 

Vaak is de oplossing om ze simpelweg in een andere pot te zetten – in een andere omgeving die beter is voor hun gezondheid en groei.

 

Interessant genoeg geldt dit “verpottingsprincipe” niet alleen voor planten, maar ook voor mensen. Als ik terugkijk op hoe mijn leven is verlopen, zie ik dat ik meerdere keren ben her-plant of her-pot. En iedere keer opnieuw bleek het voor mijn bestwil te zijn geweest. Uit huis gaan om te gaan studeren was bijvoorbeeld zo’n grote verplanting. Niet dat mijn oude omgeving slecht was, maar nieuwe, vruchtbare grond bood mij de kans om tot bloei te komen.

 

Toen ik 44 jaar geleden ontslag nam en mijn eigen bedrijf begon, kwam ik in een heel nieuwe tuin terecht. Steeds als ik uitgegroeid leek te zijn, niet meer bloeide of zelfs een paar spreekwoordelijke blaadjes liet vallen, kon ik me verplaatsen naar een grotere pot, waar ik verse aarde en nieuwe levensvreugde vond.

 

Een paar jaar geleden besloot ik mijn bedrijf opnieuw te verpotten, deze keer met de nadruk op fotorestauratie. Ik kwam in een compleet nieuwe wereld terecht, met nieuwe gereedschappen en technieken die me in staat stelden om de oude familiefoto’s van vele mensen in hun oorspronkelijke glorie te herstellen.

 

Dit verpottingsproces vraagt soms wel de bereidheid om het vertrouwde los te laten en iets nieuws te proberen. De een gaat makkelijker met veranderingen om dan de ander, maar voor praktisch ieder mens is een verandering op zijn tijd onvermijdelijk en ook noodzakelijk. Net zoals een kwijnende plant niet zal gaan bloeien voor hij verpot is, kunnen wij ook in onze groei belemmerd worden, zowel zakelijk als persoonlijk, als we weigeren de nodige dingen te veranderen in ons leven.

 

Ook op ons geestelijk leven kunnen we het idee van verpotten toepassen. Mijn vrouw en ik hebben vorig jaar ons geestelijk leven met succes verpot, door van kerk te veranderen. We waren al 35 jaar lid van onze oude gemeente, en na veel gebed en gesprekken met elkaar, besloten we dat het tijd was voor een verplanting. In een nieuwe geestelijke omgeving, met nieuwe mensen om samen mee te aanbidden en te dienen, vonden we precies wat we nodig hadden om onze relatie met God nieuw leven in te blazen.

 

Er zijn meer manieren om geestelijk te “verpotten”. Misschien kun je een andere invulling vinden voor de tijd die je  dagelijks met de Heer doorbrengt – of besluit je om dat nu eindelijk eens te gaan doen.

 

Spreuken 27:17 zegt:“Zoals men ijzer scherpt met ijzer, zo scherpt een mens zijn medemens.” Het is niet Gods bedoeling dat wij ons geestelijk leven in afzondering beleven, in een soort vacuüm, apart van anderen. Zoals de delen van het menselijk lichaam elkaar nodig hebben om gezond en sterk te blijven en te groeien, moeten wij met elkaar verbonden blijven in wat de Bijbel omschrijft als het “lichaam van Christus”.

 

Een ander Bijbelgedeelte, Hebreeën 10:24-25, maant ons om “opmerkzaam (te) blijven en elkaar ertoe aan (te) sporen lief te hebben en goed te doen, en in plaats van weg te blijven van onze samenkomsten, zoals sommigen doen, elkaar juist bemoedigen…” Dit kan gaan om betrokkenheid bij een plaatselijke kerk, maar betekent vaak ook samenkomen met andere gelovigen, in het bijzonder diegenen die verder zijn in hun geloof en van wie we kunnen leren en advies kunnen krijgen. Als je niet zo iemand hebt in je leven, zou het weleens tijd kunnen zijn voor een nieuwe, ruimere pot.

 

 

 

Vragen ter overdenking of discussie:

Heb je weleens planten gekweekt, of ken je iemand die dat leuk vindt en groene vingers heeft? Welke effecten heb je gezien van het verpotten van een plant, of dat nou gebeurde omdat de plant niet gezond was of omdat hij simpelweg zijn oude pot was ontgroeid?

 

Ben je op zakelijk gebied weleens “verpot”? En op persoonlijk vlak? Hoe heb je dat ervaren?

 

Welke betekenis kan “verpotten” hebben voor ons geestelijk leven? Vind je dat dat noodzakelijk is? Waarom wel of niet?

 

Welke stappen zijn in jouw leven nodig om geestelijk te “verpotten” en weer te gaan groeien – of nog meer te gaan groeien dan je nu doet? Heb je iemand die je kunt vertrouwen en die je kan helpen bij dit proces?

 

Als je een Bijbel hebt en meer over dit onderwerp wilt lezen, kijk dan eens naar de volgende gedeeltes: Jozua 1:6-9; Prediker 4:9-12; Openbaring 2:1-6, 3:14-20

 

 

Verzonden door CCA Nederland op zaterdag 27 april

Share this:
Over de auteur
CCA Nederland