MANNA 1003 HOE BEN JE GEKOMEN WAAR JE NU BENT?

MANNA 1003: Hoe ben je gekomen waar je nu bent?

Heb je wel eens de tijd genomen om na te denken over de ogenschijnlijk toevallige gebeurtenissen die er toe hebben geleid dat je het op punt staat waar je nu bent? Of je nu net aan je carrière begint, ergens halverwege bent of het einde van je werkzame leven nadert, er zijn veel factoren die van invloed zijn geweest op hoe je er op dit moment voorstaat.

Toen ik aan mijn studie begon, had ik nog nooit overwogen om van schrijven mijn beroep te maken, al vond ik schrijven ontzettend leuk om te doen. Toen echter een docent mijn schrijftalent ontdekte, begon ik te geloven dat daar mijn toekomst in zou kunnen liggen. Door dat besef moest ik wel overstappen naar een andere universiteit die meer te bieden had aan toekomstige journalisten.

Daar had ik meerdere professoren die me op een positieve manier richting gaven en me aanmoedigden om voor een journalistieke carrière te gaan. Op een dag kreeg ik, na meerdere mislukte pogingen, de kans om een belangrijk lid van het universiteitsbestuur te interviewen. Hij vertelde achteraf de reden waarom hij instemde met het interview. Hij leerde me een les die ik nooit meer ben vergeten – en nadien nog vaak heb toegepast: “Volharding overwint uiteindelijk weerstand.”

Mijn eerste baan bij een krant was als redacteur van een klein lokale nieuwsblad. Dat betekende dat ik niet alleen redacteur was, maar ook verslaggever van de lokale politiek, sportverslaggever, columnist, redactioneel commentator en fotograaf. Als ik voor een grotere krant had gewerkt,  dan had ik waarschijnlijk een specifiekere functie gekregen, zoals bureauredacteur, verslaggever van lokaal of politienieuws of zelfs schrijver van overlijdensberichten. Dan had ik niet de veelzijdige ontwikkeling doorgemaakt die ik bij een kleinere en minder prestigieuze krant wél meekreeg.

Tijdens mijn tien jaar durende carrière bij de krant werkte ik in iedere functie met verstandige, doorgewinterde oudgedienden die me ontzettend veel hebben geleerd. Deze schat aan kennis en ervaring is mij heel goed van pas gekomen tijdens mijn twintig jaar bij CBMC-USA en CBMC International als hoofdredacteur en publicatiebeheerder en bij alles wat ik in de jaren daarna deed.

Er bestaat een mop over iemand die een plaatselijke bewoner de weg naar een bepaalde bestemming vraagt. De man kijkt hem aan en zegt: “Daar kun je vanaf hier niet komen.” Op een bepaalde manier weerspiegelt dat mijn carrière. Iedere nieuwe halte in mijn carrière had ik niet kunnen bereiken zonder eerst ergens anders heen te gaan, vaak naar een baan waar ik niet eens over nagedacht zou hebben, wanneer de omstandigheden mij niet in die richting hadden gewezen.

Daaruit trek ik mijn conclusie: of we het op dat moment nu beseffen of niet, God bepaalt voor zijn kinderen iedere stap die ze zetten in het leven, op het werk zowel als privé, vanuit zijn grote wijsheid en zijn speciale plan en bedoeling met ons. Hieronder volgen een paar lessen die ik gaandeweg heb geleerd:

Heb vertrouwen, ook al ken je de weg niet. Toegegeven, ik heb me heel vaak afgevraagd waarom ik deze baan kreeg aangeboden en niet die andere, waarom ik kansen misliep waar ik naar mijn gevoel heel geschikt voor was. Nadat ik mijn leven in geloof aan Jezus Christus had gegeven, ontdekte ik dat de Heer veel beter dan ikzelf wist wat goed voor me was. “Vertrouw op de HEERE met heel je hart, en steun op je eigen inzicht niet. Ken Hem in al je wegen, dan zal Híj je paden rechtmaken.” (Spreuken 3:5-6).

Hou vast aan het geloof in onzekere tijden. Als het aan mij had gelegen, waren mijn leven en carrière heel anders verlopen dan het in werkelijkheid is gegaan. Gelukkig wist God precies hoe Hij mij had bedoeld en hoe ik Hem het beste kon dienen. “Ik immers, Ik ken de gedachten die Ik over u koester, spreekt de HEERE. Het zijn gedachten van vrede en niet van kwaad, namelijk om u toekomst en hoop te geven.” (Jeremia 29:11).

GESPREKSVRAGEN

Of je loopbaan nu lang of kort is, heb je er wel eens over nagedacht waarom het allemaal zo is gelopen in je carrière? Heb je er wel eens aan getwijfeld of je wel op de goede weg was? Licht je antwoord toe.

Welke specifieke mensen of gebeurtenissen hebben de grootste invloed gehad op hoe je bent gekomen waar je nu staat? Als je de kans had, wat zou je dan eventueel willen veranderen? En waarom?

Kun je momenten in je carrière bedenken waarop je besefte – op dat moment zelf of achteraf – dat God direct betrokken was bij wat er gebeurde? Licht je antwoord toe.

Hoe kunnen we er trouwer in worden om Gods leiding te zoeken bij grote beslissingen aangaande onze carrière, maar ook bij de noden en problemen van iedere dag?

De genoemde Bijbelteksten zijn afkomstig uit de Herziene Statenvertaling tenzij anders vermeld.

In de onderstaande Bijbelgedeeltes kun je meer lezen over het onderwerp van deze eMeal

Psalm 37:3-7,34; Spreuken 11:14, 15:22, 19:20; Jesaja 40:31, 41:10; Johannes 10:10

Verzonden door CCA Nederland op donderdagavond 9 maart 2023.