Manna 857 Ontkenning-crisis-actie

MANNA 857 Ontkenning-crisis-actie.

Sinds enkele jaren viel het me op dat mijn bloeddruk omhoog ging. Elke keer als ik het controleerde was  het iets hoger dan de keer ervoor. Ik schreef dit altijd toe aan iets wat daarvoor zou kunnen zorgen – teveel koffie, ik was moe, of een andere gemakkelijk te verklaren reden. Uiteindelijk zei mijn dokter recht door zee, “ je bloeddruk is te hoog. Ik ga je daarvoor medicatie geven”. De medicatie werkte goed en mijn bloeddruk werd weer normaal, op een gezond niveau. Ik was in ontkenning geweest; de dokter dwong me om mijn ontkenning toe te geven en schreef een actiekoers voor.

 

Op een ander moment nam de hoogte van mijn schulden toe. Het begon glad ijs te worden toen ik voor de eerste keer niet het gehele saldo van de creditcard betaalde. Ik dacht steeds dat ik het de volgende maand wel goed zou maken, maar dat deed ik niet.  Ik ontkende dat dit een probleem was, totdat het een crisis werd, een bedrag dat ik niet langer kon tolereren. Ik bedacht een actieplan en betaalde al mijn schulden af in ongeveer dezelfde hoeveelheid tijd die het had gekost om ze te maken

 

Ik werd elk jaar van mijn volwassen leven een beetje zwaarder. Ik overtuigde mezelf ervan dat dit normaal was en daarnaast, ik kende veel mensen die nog veel meer overgewicht hadden dan ik. Ik redeneerde ook, dat mijn weegschaal kapot zou zijn, of dat ik zware schoenen aan had, of net een grote maaltijd had gegeten en daarnaast dacht ik, dat mijn gewicht gedurende de dag varieerde.

 

Uiteindelijk werd het getal buiten mijn comfort zone van wat ik wilde wegen. Het werd een persoonlijke crisis. Ik kocht een nieuwe digitale weegschaal en begon me te wegen. Elke dag op dezelfde tijd; ik wilde geen variabelen meer die ik kon rationaliseren. Opnieuw was ik in ontkenning, bereikte ik een geloofscrisis en ontwikkelde ik een actieplan.

 

Vele jaren geleden was ik spiritueel aan het afglijden. Ik was toen ik jong was naar de kerk geweest en had zelfs een “religieuze ervaring” gehad. Ik keek terug naar deze ervaring en overtuigde mezelf dat ik een goede relatie met God had, maar realiseerde me op de één of andere manier ook, dat dat niet zo was. Uiteindelijk bereikte ik een geloofscrisis en ik wist dat ik mijn leven moest gaan veranderen. Ik begon weer naar de kerk te gaan en deed mee met een Bijbel studie groep. Daar kwam ik erachter dat mijn beeld van God was als die van een kind, een perspectief dat ik had opgepikt in de zondagsschool tientallen jaren geleden.

 

Na een periode van diep graven in mijn ziel, besloot ik een volgeling van Jezus Christus te worden – deze keer als volwassene met een plan. Net als bij mijn bloeddruk, schulden en gewicht had ik een tijdlang mijn gebrek aan geloof ontkend. Ik had een geloofscrisis waarin ik wist dat dingen moesten veranderen, en die crisis leidde me tot een volwassener geloof in Jezus Christus.

 

Door de jaren heen heb ik dit patroon in de levens van vele andere mensen zien gebeuren bij een grote verscheidenheid aan onderwerpen. Sommigen kunnen beter in ontkenning leven dan anderen; zij lijken nooit in een crisisfase te komen waar ze de noodzaak om actie te ondernemen herkennen. Anderen confronteren zichzelf met de realiteit en nemen de nodige stappen voordat er een crisis toeslaat. Zijn er enkele gebieden in jouw leven waar je in ontkenning leeft? Steven je af op een crisis of zou je nu in actie moeten komen?

 

Ik raad je aan om anderen te raadplegen voor hulp: God en betrouwbare vrienden.“’U zult Mij zoeken en vinden wanneer u naar Mij zult vragen met heel uw hart. Ik zal door u gevonden worden spreekt de Heere” (Jeremia 29:13). “Een wijs man is sterk. En een man van kennis z

Reflectie- en discussievragen:

Heb je ooit een probleem gehad met schulden, gezondheid, destructief gedrag of een issue in de werkplek die je lange tijd ontkende voordat je in actie kwam? Als dat zo is, omschrijf het probleem, welk effect het op je had en wat je er uiteindelijk aan gedaan hebt?

 

Is het mogelijk dat je nog steeds in een fase van ontkenning verkeert over enkele onaangesproken problemen of uitdagingen in je leven? Hoe denk je, kun je ontdekken dat er daadwerkelijk een probleem is, zonder het te laten uitmonden in een enorme crisis?

 

En hoe zit het met je spirituele leven? Denk je dat je bent waar je zou moeten zijn in je relatie met God? Waarom of waarom niet? Als je het niet zeker weet, naar wie zou je toegaan voor advies dat je helpt om een eerlijk inzicht te krijgen over waar je bent – of misschien niet bent?

 

Stel je voor dat je gedwongen wordt om toe te geven dat je in ontkenning bent over een issue in je leven en het ging af op een crisis. Zou je bereid zijn om je trots neer te leggen en je te onderwerpen aan de leiding van een adviseur die je vertrouwt om je te helpen te doen wat er ook maar nodig is ? Waarom of waarom niet?

In de onderstaande Bijbelteksten kun je meer lezen over dit onderwerp.

 

Deuteronomium 5:32-33; Psalmen 139:1-12,23; Spreuken 8:17, 11:14, 19:20; 1 Timotheüs 4:7

 

Tekst: Jim Mathis – Vertaling: Eva Vreeken – Redactie: CBMC Marloes van Iterson

 

 

Verzonden door CCA- Nederland op zaterdag 25 april 2020.