Manna 858 De weergaloze kracht van visie

MANNA 858 De weergaloze kracht van visie.

Mijn eerste ervaring met zelf autorijden, zonder iemand op de bijrijdersstoel naast me, was er één die ik nooit zal vergeten. Ik werkte avonddiensten als vakkenvuller bij een supermarkt ongeveer 6,5 kilometer bij ons huis vandaan. Mijn ouders hadden toegestemd dat ik zelf een van onze auto’s mocht meenemen.

Ik had een uitstekende rijopleiding gehad via mijn middelbare school en van mijn vader en een oom in Texas bij wie ik de voorafgaande zomer zo’n zes weken had doorgebracht. Ik voelde me dus goed voorbereid en de rit naar de supermarket verliep rustig. De rit terug naar huis was echter een ander verhaal.

 

Rond 22.00 uur klokte ik uit voor de avond en liep ik de winkel uit om naar mijn auto te gaan. Een extreem dichte mist was op komen zetten en ik kon niet meer dan drie meter voor me zien. “Nou,” dacht ik bij mezelf, “laten we eens kijken hoe dit gaat.” Gelukkig had ik de route van en naar de supermarkt al vele keren afgelegd, zowel als bestuurder als als passagier, dus ik kon de weg die ik moest volgen bijna visualiseren, ondanks het feit dat de mist de weg grotendeels verborg. De stralen van de koplampen leken naar me terug te worden gekaatst, wat de situatie er ook niet beter op maakte.

 

Dit was in de dagen voordat iemand zelfs maar mobiele telefoons had bedacht, dus ik kon geen contact met mijn ouders maken om ze op de hoogte te houden van mijn vorderingen. Mijn moeder was één brok zenuwen en mijn vader had besloten een eenmanszoekactie voor mij te starten, mocht dat nodig zijn.

Gelukkig kwam ik heelhuids thuis, zonder een kras op de auto, hoewel de korte rit bijna een uur langer had geduurd dan ooit tevoren.

 

Ik deel dit verhaal, omdat het leven er soms op lijkt. We ondervinden een crisis, of het nu op de werkvloer of in ons persoonlijke leven is, en we kunnen niet verder dan een armslengte vooruit kijken. “Waar moet ik heen? Is het pad duidelijk? Zijn er onverwachte obstakels verborgen in de ‘mist’, die me dreigen te schaden?”

 

Het komt allemaal neer op visie – of het gebrek daaraan. In een zakelijke context hebben vele succesvolle ondernemers, innovators en leiders geweldige prestaties ervaren, deels vanwege één sleutelfactor: ze hadden visie voor wat ze wilden doen en op welke manier ze dat konden bereiken. En ze klampten zich vast aan die visie, zelfs wanneer de weg verborgen leek of ‘mistig’.

 

Op dezelfde manier gedijt een zakelijk team doorgaans wanneer iedereen eenzelfde visie deelt – niet alleen voor het heden, maar ook voor de toekomst. Misschien ken je het verhaal van een metselaar eeuwen geleden die gevraagd werd wat hij aan het doen was. Terwijl sommige van zijn collega’s dingen hadden genoemd als “cement mixen” of “een muurtje bouwen”, was het antwoord van deze metselaar: “Ik bouw een kathedraal.” Dat is visie!

 

De Bijbel spreekt veel over visie. Een bepaalde vertaling van Spreuken 29:18 zegt: “Waar geen visie is, gaat het volk ten onder.” Een andere vertaling drukt het zo uit: “Zonder profetie vervalt het volk tot bandeloosheid…”

 

Een effectieve leider is iemand die het belang voor het zakelijke team inziet van het hebben van visie, van het kunnen beantwoorden van vragen zoals: “Waar gaan we naartoe?” “Waarom gaan we daarnaartoe?” Hoe gaan we daar komen?” “Wat doen we als we er zijn aangekomen?” Bouwen ze gewoon een muurtje – of een kathedraal?

 

Reflectie- en discussievragen

Heb je ooit ervaren wat het is om te proberen door dichte mist of een hevige storm te reizen, terwijl de weg voor je bijna onzichtbaar was? Hoe was dat voor je?

 

En in een zakelijke of professionele context? Zijn er periodes in je loopbaan geweest – of je nu leidinggevende of werknemer was – dat het ontbrak aan visie over de richting waarin je ging en waarom je die richting op ging? En als dat het geval is, hoe was die ervaring voor jou?

 

Hoe zou jij de waarde en het belang van visie in een werkcontext omschrijven of definiëren? Hoe kan visie het beste worden gecommuniceerd en ingezet?

 

Visie is ook een belangrijk onderdeel van groei en voortgang in geestelijk opzicht. Hoe kan een visie waarin Christus centraal staat voor je werk een verschil maken in de manier waarop je je werk benadert of voor hoe je communiceert met anderen in de loop van een werkdag?

In de onderstaande Bijbelteksten kun je meer lezen over dit onderwerp.

 

1 Samuël 3:1; Klaagliederen 2:9; Daniël 10:2-12; Mattheüs 28:19-20; 1 Korintiërs 3:9

 

Verzonden door CCA Nederland op zaterdag 2 mei 2020