MANNA 870 EN DE 16e SECONDE DAN?

MANNA 870 En de 16e seconde dan

Onlangs keek ik naar een opname van de toespraak van een student bij het behalen van zijn middelbare school diploma. Hij had het over de opluchting die hij voelde toen hij na jaren hard werken en tal van persoonlijke offers zijn doel had bereikt: hij was geslaagd als de beste in zijn klas.

Maar toen maakte hij een ontnuchterende opmerking: dat gevoel van opluchting duurde “ongeveer 15 seconden”. Hij zei dat hij had verwacht dat hij veel meer zou voelen, zoals vuurwerk of veel meer opwinding. Maar helaas, toen de realiteit van het ontvangen van de eer begon in te zinken, voelde hij ‘niets’. Het gevoel verdween net zo snel als de aanvankelijke emotie was gekomen. Binnen ongeveer 15 seconden.

 

Dus hij waarschuwde zijn collega-studenten om doelen te stellen en dromen te koesteren, maar het perspectief niet uit het oog te verliezen. Hij zei: “Zorg dat je in de 16e seconde geen spijt hebt.” Wat de student zei, deed me denken aan het lied dat Peggy Lee jaren geleden zong: “Is That All There Is?” We kunnen tijd, talenten en energie inzetten om een bepaald doel te bereiken om er vervolgens achter te komen dat het niet zo veel voldoening geeft als we hadden gedacht.

 

Voor de meesten van ons, zo niet voor ons allemaal, is de middelbare school een verre herinnering. In plaats daarvan bevind je je in het midden van een carrière en stel je doelen, zowel professionele als persoonlijke, sommige voor die dag, anderen voor deze week, dit jaar of voor je hele carrière. “Als ik dat heb bereikt (wat het dan ook is), ben ik gelukkig”, vertellen we onszelf. We streven andere prioriteiten in het leven na: relaties, gezondheid en fitheid, de mogelijkheid om te genieten en het moment te waarderen. Omdat onze doelstellingen het enige belangrijke zijn.

 

Dan, zei de student, raken we het doel. En gedurende ongeveer 15 seconden wentelen we ons in euforie, de overweldigende tevredenheid dat we onze doelstelling hebben gehaald. Maar dan komt de 16e seconde en vragen we ons af of dit het nou is. Is dit het echt?

 

Waarom zouden we naar het tijdelijke streven, als we het eeuwige kunnen bereiken?

 

Daarom is het wijs om het advies van deze geweldige student op te volgen: “Zorg dat je in de 16e seconde geen spijt hebt.” Dit is niet een probleem van de 21e eeuw. Het bestaat al sinds duizenden jaren, wat we kunnen zien als we de Bijbel bestuderen. We vinden andere woorden, maar dezelfde boodschap: richt je niet op de verkeerde dingen.

 

Waarom zouden we naar het tijdelijke streven, als we het eeuwige kunnen bereiken? Wat heb je nu, waar werk je voor dat je met je mee kunt nemen als je sterft? “Verzamel geen schatten voor u op de aarde, waar mot en roest ze verderven, en waar dieven inbreken en stelen; maar verzamel schatten voor u in de hemel, waar geen mot of roest ze verderft, en waar dieven niet inbreken of stelen; want waar uw schat is, daar zal ook uw hart zijn” (Mattheüs 6:19-21).

 

Concentreer je op de dingen die blijvend zijn. Een wijs persoon zei ooit: “Als alles is gezegd en gedaan, zijn er slechts twee dingen die blijven bestaan: het Woord van God en de mensen”. Als dat waar is, is het onverstandig om onszelf aan andere dingen toe te wijden ten koste van een groeiende relatie met God en de relaties met mensen waarvan we houden. “Het gras verdort, de bloem valt af, maar het Woord van onze God bestaat voor eeuwig”. (Jesaja 40:8)

 

Wees je bewust dat dit tijdelijke leven snel voorbij zal zijn De Bijbel heeft het over het aardse leven als “een damp” (Jacobus 4:14). Het is zo voorbij. Maar dan komen we voor de eeuwigheid te staan, wat zal er dan gebeuren? “Want wat zal het een mens baten als hij heel de wereld wint en aan zijn ziel schade lijdt?”. (Marcus 8:36)

Reflectie

Heb je ooit veel tijd en energie besteed aan het bereiken van een bepaald doel, om uiteindelijk te ontdekken dat het geluk van het behaalde doel snel vervaagt, wat ook de student ontdekte? Hoe was die ervaring voor jou?

 

Waarom denk je dat ‘de sensatie van de overwinning zo vluchtig kan zijn en vaak wordt vervangen door gevoelens van ontmoediging of leegheid?

 

Wat zijn de consequenties – negatieve resultaten – van je volledig onderdompelen in een uitdagende doelstelling, buiten de ontdekking dat het gevoel van tevredenheid verrassend snel kan vervagen?

 

Wat betekent het volgens jou om een eeuwig perspectief te hanteren in alles wat we doen, zowel professioneel als persoonlijk, in plaats van een aards of tijdelijk perspectief? Hoe zou je jezelf beoordelen in dit opzicht?

In de onderstaande Bijbelteksten kun je meer lezen over dit onderwerp.

 

Job 7:7; Psalm 39:4-6, 144:4; Spreuken 27:1; Prediker 1:2-4, 2:1-11,21

 

Verzonden door CCA Nederland op zaterdag 15 augustus 2020.

 

 

 

 

 

On