MANNA 872 ONGEBRUIKELIJK PERSONEELSBELEID

MANNA 872 Ongebruikelijk personeelsbeleid

 

 

Het gerespecteerde zakenblad Wall Street Journal schreef een verhaal over Nehemiah Manufacturing, een bedrijf in Cincinnati, Ohio, Verenigde staten dat een nogal interessant maar ongebruikelijk personeelsbeleid er op na houd. Ongeveer 80 procent van de medewerkers heeft een strafblad!

Toen ik het artikel las, ontdekte ik, zoals ik verwachtte, dat de oprichters van het bedrijf chirstenen die meer in gedachten hadden dan alleen een winstgevend bedrijf te op te bouwen.  Hun visie was veel groter dan dat. Ze wilden helpen om een stad te herbouwen, meer dan het opbouwen van een bedrijf. En ze slaagden in allebei.

 

Met het bedrijf, dat gevestigd is in hartje Cincinnati, raakten de eigenaren betrokken bij het opbouwen van de levens van de mensen die er wonen, die zelden een kans hebben om te slagen. Voor veel mensen die schuldig zijn aan misdrijven, is de kans dat ze opnieuw andere misdrijven begaan en weer de gevangenis in gaan, heel groot. Eén van de redenen is dat ze geen betaalde baan kunnen vinden. De eigenaren van Nehemiah Manufacturing hebben besloten dit probleem aan te pakken door mensen een baan aan te bieden die naar een tweede kans verlangden in het leven, een nieuwe start te maken.

 

Het is interessant dat het idee van een voorgecalculeerd risico nemen om een stad te herbouwen sterk geworteld is in de Bijbel. Het hele boek Nehemiah is het verhaal van een visionaire man die de leiding van de Heer gehoorzaamde  en de schijnbaar onmogelijke missie najaagde om de stad Jeruzalem te herbouwen. Hij wist dat de omstandigheden niet goed waren en dat de taak geen eenvoudige  was, maar hij was vastberaden – met God’s hulp – om de verwoeste stad te herstellen.

 

Nehemiah had een strijdkreet, waarschijnlijk vergelijkbaar met de oprichters van het bedrijf in Cincinnati toen hij uitriep, “You see the bad situation we are in: Jerusalem is in ruins, and its gates have been burned by fire. Come, let us rebuild the wall of Jerusalem, and we will no longer be in disgrace” (Nehemia 2:17).

 

 

Gods roeping voor ons is meestal belangrijker dan alleen maar geld verdienen.

 

Als we verder lezen, vinden we dat de motivatie van Nehemia achter zijn grote streven niet winst of beroemdheid was, maar simpelweg om de “stad van David” te herbouwen, die door een serie aanvallen verwoest was, toen de Israëlieten in ballingschap waren genomen. Ondanks de oppositie en vele tegenstanders volbrachten Nehemia en diegenen die met hem werkten deze taak.

 

We zouden geïnspireerd moeten zijn door de visie en de bedrijfsvoering van Nehemiah Manufacturing. Dit betekent niet dat we overtuigde criminelen moeten inhuren die hun gevangenisstraffen hebben uitgezeten. Dat is niet altijd mogelijk. Maar we kunnen biddend zoeken naar hoe we betrokken kunnen zijn bij “rechtzet projecten”. Bijvoorbeeld, we kennen misschien iemand in onze onderneming die door anderen is “opgegeven”. Hij of zij zou een “ruwe diamant” kunnen blijken en een waardevol teamlid kunnen worden als hij of zij een kans en een richting krijgt.

 

Gods roeping voor ons, net als bij Nehemiah Manufacturing, is meestal belangrijker dan alleen maar geld verdienen. Om te zijn wat de Bijbel noemt “gezanten namens Christus” (2 Korinthe 5:20), zullen we moeten deelnemen in een missie van verzoening, zoals beschreven in het volgende vers: “alsof God zelf door ons smeekt. Namens Christus smeken wij: laat u met God verzoenen.”

 

Of we nu een deel van een stad herbouwen of investeren in de individuele levens van mensen, we hebben de vreugde en het voorrecht om deel te nemen aan God’s werk van herstellen en vernieuwen: “Daarom, als iemand in Christus is, is hij een nieuwe schepping: het oude is voorbijgegaan, zie alles is nieuw geworden.” (2 Korinthe 5:17).

 

Reflectie

Wat zijn je gedachten over het in dienst nemen van mensen met een strafblad? Wat zijn enkele potentiële problemen daarbij? Wat zijn enkele van de mogelijkheden?

 

Ben je bekend met het verhaal van Nehemiah die geroepen werd om het herbouwen van de oude stad Jeruzalem te overzien? Wat waren enkele obstakels die hij tegenkwam?

 

Waarom denk je dat veel bedrijven – en individuele zakenmensen en professionals – het nalaten om kansen om een positieve bijdrage te leveren aan hun gemeenschap, en de mensen die er leven of de organisatie, te herkennen en op te pakken?

 

Hoe ga je om met het vinden van manieren om te dienen als een “Nehemia” in jouw beïnvloedbare omgeving? Wat – of wie – heeft herstel of wederopbouw nodig?

In de onderstaande Bijbelteksten kun je meer lezen over dit onderwerp.

 

Nehemia 1:1-11, 2:1-20; Jesaja 43:18-19; Galaten 2:20; Openbaringen 3:11-13, 21:1-2

 

Verzonden door CCA Nederland op zaterdag 29 augustus 2020.