MANNA 877 Slechts één ster in een oneindig heelal

MANNA 877 Slechts één ster in een oneindig heelal

 

 

Onlangs keken mijn vrouw en ik een uitstekende film, ‘I still believe’, gebaseerd op het verhaal van muzikant en liedjesschrijver Jeremy Camp en de tragedie die zijn leven drastisch heeft gevormd. Op een bepaald moment kijkt de vrouw die kort daarna de vriendin van Camp zou worden op naar een museumafbeelding van het heelal en zegt: “Ik ben slechts één ster in een oneindig heelal.”

Die nederige observatie maakte indruk op mij, zeker toen Camp antwoordde: “Maar sommige sterren schijnen helderder dan andere.” Kijk je ooit omhoog naar de lucht op een heldere nacht om je te verwonderen over de sterren? Met het blote oog zien we slechts een klein deel van de miljarden sterren die zich volgens astronomen in het heelal bevinden. Dus wat voor verschil kan één ster nu echt maken? Een heel verschil eigenlijk.

 

Als we dichtbij huis blijven en de ster die wij de zon noemen bekijken, dan weten we dat zonder haar leven op aarde onmogelijk zou zijn. Voor ons lijkt het een enorme vuurbal, maar vergeleken met vele andere sterren in talloze sterrenstelsels, is ze een van de kleinste. Toch zijn wij en al het andere leven op onze planeet ervan afhankelijk voor warmte, verlichting en vele licht opwekkende eigenschappen zoals het fotosynthese.

 

 

Jij kunt een groot verschil maken voor de ander

 

Oftewel, ‘slechts één ster in een oneindig heelal’ zijn, betekent niet dat we onbelangrijk zijn. Ik hou van het verhaal van een man die over het strand liep en een voor een voorwerpen oppakte en ze dan terug in de oceaan gooide. Toen een voorbijganger vroeg wat hij aan het doen was, antwoordde de man: “Zeesterren terug in zee gooien zodat ze niet doodgaan.” De voorbijganger antwoordde: “Maar er zijn hier honderden zeesterren die op het strand liggen. Je kunt ze niet allemaal redden. Wat voor verschil kun je nu maken?” Zonder op te kijken pakte de man weer een zeester op, rende naar het water en gooide hem erin. “Ik heb voor die zeester het verschil gemaakt,” verklaarde hij.

 

Laten we nog verder scherpstellen en ons toespitsen op wat wij doen in de zakenwereld. Sommigen streven ernaar om de volgende internationaal bekende marktleider te worden, terwijl anderen ervan dromen een baanbrekende uitvinder, innovator of visionair te zijn. Zelfs als we een dergelijke status kunnen bereiken, kunnen we er nog steeds in slagen om die ene ster die het verschil maakt te worden.

 

Bestuurders en leidinggevenden kunnen dienen als leraren, trainers, aanmoedigers of zelfs vrienden voor veelbelovend aanstormend talent onder werknemers. Ze kunnen hun mentoren worden, die hun ervaring en wijsheid delen om te helpen belangrijke beslissingen te nemen over leven en carrière. We kunnen allemaal collega’s en ‘gelijken’ op vele manieren positief beinvloeden: “IJzer scherpt men met ijzer, zo scherpt een man het gezicht van zijn naaste.” (Spreuken 27:17)

 

Ik ben veel verschuldigd aan mensen die een grote impact in mijn leven hebben gehad: een basisschoolleraar die mijn ouders vertelde dat ik een ‘aankomende student’ was. De docent Engels op het hbo die me aanmoedigde om me toe te leggen op het schrijven. De hoofdredacteur van een krant in een buitenwijk die me praktische professionele tips gaf die mij gedurende mijn hele carrière als journalist goed van pas zijn gekomen. Mijn eerste baas bij CBMC, die bereid was om met mij, een ‘ruwe diamant’, samen te werken, zodat ik mijn horizon als tijdschriftredacteur en auteur kon verbreden.

 

Mensen die bekend zijn met de Bijbel, kennen de apostel Paulus, die veel van het Nieuwe Testament heeft geschreven; lang niet zo veel mensen kennen Barnabas, zijn moedige mentor. Mozes leidde de Israëlieten uit Egypte, maar het was zijn beschermeling, Jozua, die hen naar het Beloofde Land leidde. De profeet Elia trainde zijn opvolger, Elisa, om Gods instrument te zijn in nog grotere wonderen. Als je jezelf ziet als ‘slechts één ster in een oneindig heelal’, bedenk dan eens wie jij zou kunnen helpen om helderder dan anderen te schijnen.

 

Reflectie

Wanneer je naar de nachtelijke hemel staart en honderden of zelfs duizenden sterren ziet, welke gedachten komen er dan in je op?

 

Wat vind je zelf van de opmerking uit de film: “Ik ben slechts één ster in een oneindig heelal?”  Lijkt je dat een goed iets of juist niet? Licht je antwoord toe.

 

Wie hebben een diepgaande impact in jouw leven gehad – op professioneel, persoonlijk of geestelijk vlak? Welk verschil maakten ze voor jou? Dat wil zeggen, hoe denk je dat je leven en carrière eruit zouden zien als zij er geen deel van hadden uitgemaakt?

 

Wie ken jij – wie bevindt zich in jouw invloedssfeer – bij wie jij langszij zou kunnen komen om te helpen, misschien om een van die mensen te worden die helderder schijnen dan anderen?

In de onderstaande Bijbelteksten kun je meer lezen over dit onderwerp.

 

Prediker 4:9-12; Daniël 12:3; Jesaja 43:4; Filippenzen 2:15; 2 Timotheüs 2:2

 

Verzonden door CCA Nederland op zaterdag 3 oktober 2020.MANNA