Manna 878 Paniek of rust- de keuze is aan jou

 MANNA 878 Paniek of rust – de keuze is aan jou

 

Sinds het begin van dit jaar hebben we in ongekende extreme omstandigheden geleefd. Als je naar de psychische,  economische en politieke problemen kijkt, zou je gemakkelijk angstig kunnen worden, je terug kunnen trekken, controlerend kunnen worden en misschien zelfs vluchten in medicatie om de pijn te verdoven.

Na meedogenloze nieuwsberichten met een aanhoudende boodschap  ‘het wordt vreselijk, het wordt vreselijk’ ga je zo’n boodschap bijna geloven. Gebombardeerd door doemberichten ga je de wereld steeds meer bekijken als hopeloos en vol onoplosbare problemen – en beginnen we ook op deze manier naar onze eigen levens te kijken.

 

Maar, dat is niet onze enige optie! Er is nog een andere optie: bekijk de wereld – en je eigen leven – door de ogen van vertrouwen en onwankelbaar geloof. Zoals 2 Korinthe 5:7 ons vermaant ‘want wij wandelen door geloof, niet door aanschouwing.

 

Als we geloven dat God onze hemelse Vader soeverein is,  totaal in controle is, een perfect plan heeft – zelfs als alles om ons heen in absolute chaos lijkt te veranderen – juist dan zullen we heel anders naar deze nieuwe uitdagingen gaan kijken. We gaan ze dan zien als kansen, verborgen kansen om in geloof te groeien en Zijn liefde, hoop, vreugde, vrede en bronnen met anderen te delen.

 

 

Zonder geloof kunnen kunnen mensen in jouw omgeving niet zien hoe er ooit iets goeds kan komen uit deze moeilijke tijd.

 

Maar dit zijn moeilijke tijden, vol stress, angst en verlies. Het is bijna onmogelijk om geen duisternis en hopeloosheid om ons heen te zien. Want ik heb ontdekt – zoals velen met mij – dat pijn een goede leermeester is, waarschijnlijk de beste die we kunnen hebben in het leven.

 

De realiteit is nu eenmaal dat mensen niet graag veranderen tenzij een moeilijke en pijnlijke situatie hen daartoe dwingt. We moeten gedwongen worden en vaak na veel tegenstand komen we pas uit onze comfortzone. Wanneer dat gebeurt kun je zomaar tot de ontdekking komen dat je op het verkeerde paard hebt gewed. Als je dat eenmaal ziet, ontstaat er de bereidheid om te veranderen.

 

Ken je iemand die volop in de stress zit door de huidige gebeurtenissen, die verstrikt is geraakt door de doordringende paniek en hysterie? Wellicht beschrijft dit bovenstaande jou, ben jij het die alleen complexe problemen zonder een vorm van oplossing ziet? Als dit het geval is, is het nodig dat je op een andere manier gaat kijken. ‘Wij houden onze ogen immers niet gericht op de dingen die men ziet, maar op de dingen die men niet ziet; want de dingen die men ziet zijn van het ogenblik, maar de dingen die men niet ziet zijn eeuwig’ (2 Korinthe 4:18).

 

En als het je gelukt is naar de problemen van afgelopen tijd te kijken en toch op Gods beloften te blijven focussen, is dit hét moment om dit met anderen te delen. Zoek naar mogelijkheden om vragen te stellen en verdiep je relaties met mensen – vrienden, collega’s, zelfs je werkgever- juist omdat zoveel mensen zo angstig zijn. Zonder geloof kunnen zij niet zien hoe er ooit iets goeds kan komen uit deze moeilijke tijden.

 

Onthoud dit, God gebruikt tijden van pijn in ons leven. En gezien de omstandigheden waar we allemaal in zitten, hebben we unieke kansen om anderen te vertellen over Zijn waarheid die onze levens verandert.

Gods deel is om licht in de duisternis te brengen, ons deel is om Zijn vertegenwoordigers te zijn, ZIjn ambassadeurs om Zijn boodschap te brengen. Wij kunnen Gods deel niet doen, En de Heer zal ons deel niet doen.

 

REFLECTIE

Hoe ga jij om met de omstandigheden rondom het coronavirus – COVID-19? Merk je dat angst en onzekerheid zich van je meester maakt?  Heeft je baan of je bedrijf geleden onder de vele verplichte maatregelen die moesten worden genomen? Heb je je afgevraagd of je het überhaupt wel gaat overleven?

 

Wat betekent het om de wereld, jouw eigen leven, de omstandigheden om je heen te bekijken met geloofsogen? Of zie en hoor je vooral slecht nieuws door alle dagelijkse berichtgeving?

 

Een van de bovengenoemde Bijbalverzen zegt dat we moeten kijken naar de dingen die we niet zien. Wat denk je wat dat betekent? Hoe reageer jij op zo’n vermaning?

 

Heb jij al kansen gehad om met iemand te praten die niet hetzelfde geloof deelt als jij? Wat was hun reactie? Heb je ervaren dat mensen meer ontvankelijk zijn voor spirituele waarheid gegeven de onzekerheden en grimmige realiteit vandaag de dag?

In de onderstaande Bijbelteksten kun je meer lezen over dit onderwerp

 

Psalm 23:1-6, 27:1-5, 46:1-3, 118:13-14; Jesaja 41:10; Matth 6:13-16; 2 Kor 5:16-6:2

 

Verzonden door CCA Nederland op zaterdag 10 oktober 202MANNA 878