Manna 911 Het gemis van mensen waar we om geven

MANNA 911 Het gemis van mensen waar we om geven

Omdat het mij tijdens de Covid-19-pandemie verstandig leek thuis te blijven, voelde ik me alsof ik in een paar maanden tijd jaren ouder was geworden. Ik had niet teveel gegeten of tv gekeken. En het kwam niet doordat ik niets deed, ik gebruikte deze tijd om me te concentreren op projecten die ik al jaren had willen doen. Het kwam doordat ik mensen miste, ik kon niet bij ze in de buurt zijn, naar ze kijken of met ze omgaan.

Ik miste het om met vrienden koffie te drinken, te gaan lunchen of muziek te maken. Maar ik miste vooral de jongere mensen die normaal gesproken onderdeel uitmaken van mijn dag. Wij bezoeken een grote kerk met een paar duizend mensen, waarvan de meesten jong zijn. Mijn vrouw en ik zijn een van de oudste koppels daar. Soms bezoeken oude mensen ons, maar tussen de reguliere deelnemers waren wij de oudsten of bijna de oudsten. Dat betekent dat er veel kinderen en tieners rondlopen, en luide muziek met veel energie.

 

Wat ik nog het meest heb gemist, is de energie in de hal. Praten met mensen, mensen die ik sinds afgelopen zondag niet heb gezien, begroeten en opgeladen worden voor de week die voor ons ligt. Ik probeer niet de namen van de kinderen te onthouden, ik geniet gewoon van de activiteit en de jonge ouders die proberen hun kleuters in toom te houden. Feitelijk heb ik regelmatig, face-to-face contact met mensen gemist.

 

Er wordt wel gezegd dat wij het gemiddelde worden van onze vijf beste vrienden, dat we worden als degenen waarmee we de meeste tijd doorbrengen. Als we tijd doorbrengen met slimme mensen die ons uitdagen te lezen en beter opgeleid te worden, dan doen we dat natuurlijk. Als onze vrienden atleet zijn, worden wij betere atleten. Als onze vrienden arrogant zijn, of een sloeber, gaan we hun voorbeeld volgen. De vriendschappen die we sluiten zorgen voor een groot verschil in wie we worden.

 

Motivational speaker Charlie “Tremendous” Jones heeft al vaak gezegd dat we over vijf jaar dezelfde mensen zijn, behalve door de boeken die we lezen en de mensen die we leren kennen. De Bijbel zegt, wat natuurlijk wel te verwachten was, veel over het belang van onze relaties met andere mensen. Hier volgen een paar voorbeelden:

 

We zijn geschapen voor relaties. Vanaf het begin wilde God genieten van een relatie met de mensen die Hij heeft geschapen, maar ook inzag dat wij gezonde relaties met andere mensen nodig hebben. ”Ook zei de HEERE God: Het is niet goed dat de mens alleen is; Ik zal een hulp voor hem maken als iemand tegenover hem” (Genesis 2:18).

 

Eenzaamheid kan een vreselijke kwelling zijn. Net zoals we gemotiveerd blijven als we bij mensen zijn, kan het ontbreken van deze interactie invaliderend werken. “Er is er één, en geen tweede. Hij heeft ook geen kind of broer en toch komt er geen einde aan al zijn zwoegen. Ook wordt zijn oog niet verzadigd van rijkdom. Voor wie tob ik mij af en laat ik mijzelf het goede ontbreken? Ook dat is vluchtig en een treurige bezigheid” (Prediker 4:8).

 

Samenzijn met andere mensen brengt vele voordelen met zich mee. Contact leggen met anderen doet meer dan slechts de eenzaamheid verdrijven. “Twee zijn beter dan één, want samen krijgen zij een goede beloning voor hun zwoegen. Want als zij vallen, helpt de één zijn metgezel overeind. Maar wee die ene die valt, terwijl er geen tweede is om hem overeind te helpen. Ook als er twee bij elkaar liggen, hebben zij warmte, maar hoe moet één alleen warm worden? En als iemand de één overweldigt, zullen die twee tegen hem standhouden. Een drievoudig snoer wordt niet snel gebroken” (Prediker 4:9-12).

 

Hopelijk zullen we in de maanden die voor ons liggen weer tijd door gaan brengen met oude vrienden, nieuwe vrienden maken, nieuwe en opwindende activiteiten ondernemen en nieuwe en positieve gewoontes ontwikkelen. We hebben de perfecte gelegenheid om een nieuw normaal te vinden. En onthoud, degenen met wie we de meeste tijd doorbrengen, kunnen sterk beïnvloeden wie we zijn en wie we zullen worden. Kies daarom verstandig.

 

 

Gespreksvragen

Hoe hebben de gevolgen van de pandemie – social distancing, thuiswerken in plaats van naar kantoor te gaan – jou beïnvloed, met name op het gebied van je gebruikelijke, interpersoonlijke relaties?

 

Heb je gemerkt dat een afname van normale sociale interacties een negatieve invloed hebben op hoe jij je voelt, mentaal, emotioneel of zelfs spiritueel? Licht je antwoord toe.

 

Wat heb je op sociaal gebied in deze periode het meest gemist? Heb je je productiviteit in je werk kunnen handhaven of is deze afgenomen als gevolg van een beperkt vermogen te werken en met anderen als een team om te gaan.

 

Zou jij jezelf beschrijven als meer extrovert, een persoon die meer energie krijgt als hij onder de mensen is, of als introvert, iemand die goed kan doen ook als hij geen contact met anderen heeft? Hoe heeft dit beïnvloed hoe jij hebt gereageerd op de beperkingen van de pandemie waarmee velen van ons te maken hebben.

In de onderstaande Bijbelteksten kun je meer lezen over dit onderwerp.

Spreuken 27:17; Romeinen 12:3-5; 1 Korintiërs 12:12-26; 2 Korintiërs 6:14-17

 

Verzonden door CCA Nederland op zaterdag 19 juni 2021.