MANNA 930 WIE KOMT EERST: DE LEIDERS OF DE VOLGERS

MANNA 930 Wie komt eerst: de leiders of de volgers?

 

De afgelopen 18 maanden – of misschien zelfs langer – is voor de meesten van ons angst een dagelijkse metgezel geweest. Een deel ervan was de pandemie zelf, ongekend in ons leven, die een diepe schaduw van pijn en dood over onze samenleving en de wereld heeft geworpen. De gevolgen van COVID-19 en de opgelegde beperkingen hebben ons dagelijks leven als ook onze bedrijven beïnvloed, vaak op zeer verontrustende, zelfs angstaanjagende manieren. Mensen hebben geen werk meer. Bedrijfseigenaren hebben ofwel hun deuren moeten sluiten ofwel drastisch moeten bezuinigen op hun diensten. Wat de toekomst inhoudt, is gehuld in onzekerheid.

 

 

Bovendien was er het meedogenloze spervuur van slecht nieuws uit de media. Dat heeft ons elke maaltijd op een dieet van angst gezet. Exclusief de tussendoortjes. Geen wonder dat velen van ons zich ziek hebben gevoeld, ook al hebben we het virus niet opgelopen. Het is geen gezonde manier van leven geweest.

 

Wat is de remedie? Of op zijn minst een remedie voor deze alomtegenwoordige pandemie van angst – in veel opzichten groter dan het virus zelf? Ik heb gemerkt hoe belangrijk het is om elke dag te beginnen door me te concentreren op de goede, de zekere, de onwankelbare beloften van God – Degene die altijd dezelfde is, Die nooit verandert, Die we in de Bijbel vinden. Hier is een greep uit vele van dergelijke beloften:

 

Wat de crisis ook is, God is altijd bij ons. Als we ons alleen voelen, zelfs in de steek gelaten, hebben we zijn belofte dat Hij te allen tijde aan onze zijde staat, ons leidt en ons soms door onze omstandigheden heen draagt, hoe nijpend of wanhopig ook. “Wees sterk en moedig, wees niet bevreesd en schrik niet voor hen terug, want het is de HEERE, uw God, Die met u meegaat. Hij zal u niet loslaten en u niet verlaten.” (Deuteronomium 31:6)

 

Geloof in een onveranderlijke God houdt ons stevig vast. Soms lijkt alles een chaos, een totale wanorde. Maar Hebreeën 12:28 zegt dat degenen die de Heer Jezus Christus volgen “een onwankelbaar Koninkrijk ontvangen.” En ons antwoord zou moeten zijn, zoals Psalm 46:2 stelt: “Daarom zullen wij niet bevreesd zijn, al veranderde de aarde van plaats en werden de bergen verzet naar het hart van de zeeën.”

 

Als de uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd zo sterk lijken dat we te zwak zijn om stand te houden, ondersteunt God ons. Toen we kinderen waren die leerden lopen en we op het punt stonden te vallen, dan was er een ouder om ons op te vangen of zelfs onze hand vast te houden. God is een liefdevolle Vader die dat ook doet, zelfs als we ons er niet bewust van zijn. “Ik zal echter voortdurend bij U zijn, U hebt mijn rechterhand gegrepen. U zult mij leiden door Uw raad, daarna zult U mij in heerlijkheid opnemen.” (Psalm 73:23-24)

 

Ik heb een suggestie: elke dag heb ik de keuze om me te wentelen in het drama van deze wereld of om me te ‘marineren’ in Gods geopenbaarde waarheid. In plaats van de dag te beginnen met mezelf te verdrinken in negatief nieuws en beangstigende beschouwingen, begin ik door me op God te richten. Elke ochtend begin ik met het lezen van een bemoedigend dagboek, ‘Jesus Calling’, van Sarah Young. Daarna lees ik andere dagelijkse overdenkingen die ik nuttig vind en daarna lees ik verschillende hoofdstukken uit een Bijbel die ik gebruik en die me er in een jaar van kaft tot kaft doorheen leidt.

 

Tijd en ervaring hebben me geleerd dat ik me moet doordrenken– ‘marineren’ – met de onveranderlijke waarheid van God. Als ik dat niet doe, dan zorgen deze wereld, mijn zwakke en zondige natuur (die de Bijbel mijn ‘vlees’ noemt) en alles wat onheilig om me heen is, er snel voor dat ik in de put beland.

Hoe is het met je eigen dagelijkse spirituele disciplines? Helpen ze je om vervuld te worden – tot overstromen toe – met Zijn Heilige Geest, om je kracht, hoop, wijsheid en vrede te geven?

 

GESPREKSVRAGEN

Hoe zou je je emoties en algemene houding sinds begin 2020 omschrijven? Wat veroorzaakte je grootste angsten of zorgen en hoe ging je ermee om?

 

Welke invloed heeft het lezen en kijken van het dagelijkse nieuws op je gedachten en houding? Welke methoden gebruik je – eventueel – om de effecten van negatieve informatie die ons lijkt te overspoelen, te minimaliseren?

 

Maakt spiritualiteit (je geloof) enig verschil in hoe je reageert op de uitdagingen van het leven, of het nu gaat om een wereldwijde pandemie of om alledaagse problemen die zich voordoen? Leg je antwoord uit.

 

Wat is je reactie op de suggestie om elke dag te beginnen door je niet te richten op de gebeurtenissen van die dag of de vorige dag, maar eerst de tijd te nemen om je te richten op God, Zijn karakter en Zijn beloften? Als je tijd hebt voor persoonlijke meditatie of “stille tijd”, hoe is dat dan voor jou?

In de onderstaande Bijbelteksten kun je meer lezen over dit onderwerp.

 

Jesaja 40:27-31, 41:10-14; Filippenzen 4:6-7; 1 Petrus 5:7; Mattheüs 7:24-27

 

Verzonden door CCA Nederland op zaterdag 4 september 2021