Manna 932 Kenmerken van een trouwe investeerder in onzekere tijden.

MANNA 932 Kenmerken van een trouwe investeerder in onzekere tijden

 

Terwijl de wereld in 2020 worstelde met de coronapandemie, worstelde de wereld van investeerders met zijn eigen onrust. Mensen die geld in de markt hadden, zullen zich de periode van midden februari tot midden maart nog lang heugen, toen de Amerikaanse beurs in slechts 16 handelsdagen met 35% kelderde. De beurs is nog nooit zo snel veranderd van ongekend hoog naar een dalende markt.

 

 

 

Voor wie in zijn investeringen een lange termijn benadering hanteerde, waren er andere onzekerheden. Terwijl de wereld van professionele sporten sloot, ging de oprichter van een website voor sportweddenschappen naar de beurs, waar hij een livestream deelde van zijn dagelijkse handel waarop miljoenen loyale volgers hem volgden. Het vooruitzicht van snelle rijkdom speelde een rol in een verbluffende 10 miljoen nieuwe beleggingsrekeningen die werden geopend in 2020.

 

Een aanzienlijk percentage nieuwe investeerders kozen een beleggingsmaatschappij die deed alsof investeren slechts een spel was en digitale confetti verspreidfe over de schermen van leden die handel voerden. Voor mij leek het alsof investeren meer weg had van gokken, het principe dat “de plannen van wie vlijtig is, alleen leiden tot overschot, maar al wie zich overhaast, slechts tot gebrek komt” zoals het in Spreuken 21:5 staat, werd terzijde geworpen als vreemd, ongeïnspireerd en irrelevant.

 

We hebben een enquête gestuurd naar de leden van ons Sound Mind Investing-netwerk, waarin we hen hebben gevraagd naar hun ervaring met de investeringsmarkt het afgelopen jaar. Toen we hen vroegen wat hun had geholpen door de grote financiële neergang in het begin van 2020, ging 97% van hen akkoord met de stelling “Ik had er vertrouwen in dat God zou voorzien, wat er ook gebeurde in de markt”. Veel respondenten citeerden praktische factoren die ook hadden geholpen, zoals goed rentmeesterschap en een vaste-hand-aan-het-wiel perspectief over investeren. Maar vertrouwen in God, vertrouwen op het gezonde onderricht in de Bijbel en gebed werden zeer sterk bevestigd. Deze trouwe benadering van Gods volk is nooit in het nieuws gemeld, maar ik ben ervan overtuigd dat het Gods hart goed heeft gedaan.

 

Toen we vroegen welke specifieke gedeeltes van de Bijbel onze leden erop nasloegen, gaf meer dan een derde gedeelte van de respondenten hier voorbeelden van. Toen de markt instortte, vertrouwden sommigen van hen op verzen zoals “Werp al uw zorgen op Hem, want Hij zorgt voor u” (1 Petrus 5:7) en “Op de dag dat ik vrees, vertrouw ík op U” (Psalm 56:4).

 

Toen de vluchtigheid van de markt piekte, vonden zij troost in Bijbelse bevestigingen zoals “Het is Uw vaste voornemen: U zult volkomen vrede bewaren, want men heeft op U vertrouwd” (Jesaja 26:3) en “Ik zeg tegen de HEERE: Mijn toevlucht en mijn burcht, mijn God, op Wie ik vertrouw!” (Psalm 91:2).