Manna 936 : Als Talent niet genoeg is.

MANNA 936:Als talent niet genoeg is

 We zien het vaak in de sportwereld. Een schijnbaar meer getalenteerd team dat verliest, soms zelfs volledig wordt gedomineerd door een minder getalenteerde tegenstander. Dit is een veelvoorkomend thema in theatrale films over sport, een soort hervertelling van het verhaal van David en Goliath: de underdog die zegeviert over de topfavoriet – behalve dat dat gebeurt met voetballen, honkballen, basketballen en hockeypucks in plaats van stenen, zwaarden en speren.

 

Dit fenomeen geldt niet alleen voor atletische competitie. We zien dit ook op andere gebieden van het leven, waaronder de zakelijke en professionele wereld. Een verkoper, die alle natuurlijke vaardigheden heeft waar iemand om kan vragen, ziet een minder getalenteerde, zelfs minder ervaren rivaal een belangrijke klant binnenhalen. Of een bedrijf dat alle voordelen leek te hebben, wordt overwonnen door een kleinere maar vastberaden concurrent. Hoe kan dat gebeuren?

 

Spreker en consultant Tim Kight heeft misschien het antwoord, ook al is het simpel: “Discipline verslaat talent, wanneer talent discipline mist.”

 

Veel mensen bezitten de juiste ingrediënten: zaken als intelligentie, aangeboren vaardigheden en talent, opleiding en formele training. Vaak zijn die echter niet voldoende om succes te garanderen. Dat is waar discipline in het spel komt. In de sportwereld omvat dit lange periodes van oefening, krachttraining, talloze uren studie van het draaiboek, films kijken van zowel je eigen prestaties als die van aankomende tegenstanders en investeren in de extra inspanning die nodig is om uit te blinken.

 

Hoe discipline er in het bedrijfsleven uitziet, hangt af van het specifieke vakgebied, maar uiteindelijk komt het neer op hetzelfde: hard werken, zoveel tijd investeren als nodig is, grondige voorbereiding en de bereidheid om opbouwende kritiek te ontvangen en te verwelkomen. Niet iedereen is bereid om deze dingen te doen, en dat is waarom, zoals Kight zegt, discipline talent verslaat als talent discipline mist.

 

‘Discipline verslaat talent,

wanneer talent discipline mist.’

 

Discipline is een belangrijk ingrediënt voor geestelijke groei, om de persoon te worden die God ons bedoeld heeft te worden – zelfs op de werkplek. Overweeg het volgende:

 

Discipline is meestal niet leuk. Wanneer heb je voor het laatst iemand zien trainen voor een marathon of een triatlon die altijd lachte? Zelden, want hoewel het nodig is, gaat strikte training niet zonder moeite. “En elke bestraffing schijnt op het moment zelf wel geen reden tot blijdschap te zijn, maar tot droefheid. Maar later geeft zij hun die erdoor geoefend zijn een vreedzame vrucht van gerechtigheid” (Hebreeën 12:11).

 

Discipline wijst ons in de goede richting. De meest effectieve leiders zijn degenen die discipline tonen in hun eigen gedrag en werkgewoonten, en sterke, positieve voorbeelden tonen aan degenen die hen volgen. “Hij die acht slaat op tucht, toont de weg des levens, maar wie correctie negeert, leidt anderen op een dwaalspoor” (Spreuken 10:17).

 

Discipline in de vorm van correctie verbetert de prestaties. “Niemand van ons is zo slim als wij allemaal (samen)”, zegt een gezegde. De discipline om gewillig correctie te ontvangen, kan helpen om van een goede artiest een ster te maken. “Wie de tucht negeert, veracht zichzelf, maar wie acht slaat op correctie, verwerft inzicht” (Spreuken 15:32).

GESPREKSVRAGEN

Wat vind jij van de stelling ‘Discipline verslaat talent, wanneer talent discipline mist’? Kun je een of meerdere voorbeelden bedenken van situaties waarin je dit zag gebeuren?

 

Als je denkt aan de term ‘discipline’, welke andere woorden of beelden schieten je dan te binnen? Denk je dat discipline ondergewaardeerd wordt in het bedrijfsleven vandaag de dag? Waarom (niet)?

 

Hoe gedisciplineerd vind je dat je zelf bent, zowel in je professionele leven als in je privéleven? Licht je antwoord toe.

 

Gesteld wordt dat discipline belangrijk is voor geestelijke groei. Geloof je dat? Hoe denk je dat geestelijke discipline van invloed zou zijn op hoe iemand zijn of haar taakverantwoordelijkheden uitvoert – en zou dat naar jouw mening een goede zaak zijn?

In de onderstaande Bijbelteksten kun je meer lezen over dit onderwerp.

 

 

Spreuken 17:10, 19:16, 22:6, 27:17, 28:23; 2 Tim. 2:3-6; Hebr. 12:4-10

 

Verzonden door CCA Nederland op vrijdag 15 oktober 2021