Manna 939 NEEM DE TIJD OM TE VIEREN

MANNA 939 Neem de tijd om te vieren

In de zakelijke wereld concentreren we ons op doelen, nieuwe producten en diensten, verkoopquota en winst. Met veel energie streven we deze dingen na, vastbesloten om onze doelen te behalen. Maar wat gebeurt er zodra we slagen, als we onze gestelde doelen behalen? In de meeste gevallen stellen we nieuwe doelen, verkoopquota en resultaten. En dan gaan we snel weer verder.

Terwijl veel organisaties en leiders zich volop bezighouden met hun doelstellingen, sprinten ze voorbij belangrijke mijlpalen en overwinningen, zonder te vieren en waarderen wat ze hebben bereikt. Stel je eens drie bergbeklimmers voor die een hoge berg beklimmen. En als ze de top hebben bereikt, zien ze in de verte andere, hogere bergen. In plaats van te genieten van wat ze zojuist hebben gedaan, dalen ze zo snel mogelijk af en gaan ze op weg naar de volgende uitdaging.

 

Ze lijken wel gek, vind je ook niet? Maar dit is wat we vaak doen, in plaats van te leven volgens het motto Carpe Diem. We turen naar de horizon op zoek naar nog betere resultaten.

 

Toen ik nog editor was van kranten en tijdschriften, stoeide ik met deze verleiding. We werkten hard om de laatste editie in elkaar te zetten, overwonnen onderweg daarnaar toe allerlei moeilijkheden en obstakels, en als een uitgave eenmaal op de pers lag, ging al onze aandacht naar het plannen, schrijven, editen en ontwerpen van de volgende uitgave.

 

Ik deed altijd mijn best om op de pauzeknop te drukken, zodat ons team de gelegenheid kreeg te waarderen wat we hadden bereikt, voordat we onze focus verlegden naar de volgende set deadlines. We hadden tijd nodig om het bereikte te vieren.

 

Zoals mijn vriend Rick Boxx (ook een auteur van eMeal) eens zei: “Vieringen zijn een belangrijk onderdeel van de reis. Ze kunnen de medewerkers verjongen, talent onderscheiden en het team versterken.”

 

Kameraadschap kan worden gebouwd tijdens de strijd, waarbij we onze respectieve talenten en vaardigheden bijeenbrengen om een gemeenschappelijk doel te bereiken. Maar diezelfde kameraadschap wordt versterkt wanneer we ons samen kunnen verheugen bij de gloed van een goed uitgevoerde taak.

 

We zien een goed voorbeeld hiervan in het boek Nehemia uit het Oude Testament. De Israëlieten hebben hun eigen ‘mission impossible’ bereikt. Ze werkten hard om de muren van Jeruzalem en de huizen in de stad te herbouwen en te gaan bewonen. Ook al hadden ze veel tegenstand ontmoet, ze slaagden erin de muur te voltooien in slechts 52 dagen. Het was absoluut tijd om te vieren. En dat deden ze.

 

In Nehemia 12:27 lezen we: “Bij de inwijding van de muur van Jeruzalem zochten zij de Levieten uit al hun woonplaatsen om hen naar Jeruzalem te brengen, om met blijdschap de inwijding te verrichten, met dankzegging en met gezang, met cimbalen, luiten en harpen.” Het volk Israël kwam in de dagen die daarop volgenden tegenover andere moeilijkheden te staan, maar ze herkenden het belang van vieren wat ze hadden bereikt.

 

Koning Salomo, die erom bekend stond dat hij de meest wijze koning van het oude Israël was, begreep het belang van vieren: “Ook elke mens aan wie God rijkdom en bezittingen geeft en toestaat om daarvan te eten en zijn deel ervan te nemen om zich in zijn zwoegen te verblijden, dat is een gave van God.”

 

Omarm in je werk de mogelijkheden om te vieren. Het zal ervoor zorgen dat je team energiek en gemotiveerd blijft.

GESPREKSVRAGEN

Komt ‘vieren’ voor in het woordenboek van jouw werkplek? Wanneer was de laatste keer dat jij de tijd kon nemen om de voltooiing van een belangrijke doelstelling of belangrijk project te vieren?

 

Als jouw organisatie direct in het volgende project duikt, in plaats van pauze te nemen om zich te verheugen over wat er is bereikt, hoe denk je dat het zou zijn om de gelegenheid te krijgen om dat, wat je goed hebt voltooid, te vieren?

 

Waarom denk je dat het moeilijk is voor sommige mensen om op de spreekwoordelijke pauzeknop te drukken? Welke impact kan dit hebben op de mensen die betrokken zijn, als zij niet de mogelijkheid ontvangen om belangrijke behaalde doelstellingen te vieren?

 

Welke stappen zou jij, of jouw team, kunnen nemen om ervoor te zorgen dat je inderdaad even kunt pauzeren om te vieren, in plaats van snel doorgaan naar de volgende spannende uitdaging?

In de onderstaande Bijbelteksten kun je meer lezen over dit onderwerp.

 

 

 

Prediker 9:10; Efeziërs 2:10; Kolossenzen 3:17, 23-24; 1 Thessalonicenzen 5:16-18

 

Verzonden door CCA Nederland op zaterdag 30 oktober 2021.