MANNA 946 RACEN VOOR GOUD, MAAR IS HET WEL HET GOEDE GOUD?

MANNA 946:Racen voor het goud, maar is het wel het goede goud?

Behoorde u tot de miljoenen mensen over de hele wereld die de Olympische Zomerspelen 2020 in Tokio, die in 2021 werden gehouden, hebben bekeken? Samen met de Olympische Winterspelen toont dit wereldwijd uitgezonden evenement de hoogte- en dieptepunten van de competitie als mannen en vrouwen eer zoeken voor zichzelf en hun respectieve landen.

 

Meer dan 11.000 atleten uit 204 landen namen deel aan de Zomerspelen van 2020, die werden verplaatst naar dit jaar vanwege de COVID-19-pandemie. Ondanks de onderbreking van een jaar, hadden de atleten allemaal één doel: De bronzen medaille, of zelfs zilver, was niet genoeg. Deze atleten doorstonden hiervoor een uitputtende training en strenge diëten, waarbij ze zich onthielden van elke afleiding die hen van het goud zou afhouden.

 

Naar hun oordeel was het hun offers waard. Een topsporter, wiens verwachting was om de Olympische Spelen af ​​te sluiten met minstens zes medailles, kreeg een plotselinge emotionele crisis. De atleet zou later zeggen: “Het leven draait niet alleen om gymnastiek. We zijn niet alleen atleten. We zijn mensen, en soms is het nodig om een ​​stapje terug te doen”. De meesten van ons kunnen zich de eisen van de Olympische “goudkoorts” nauwelijks voorstellen.

 

Velen van ons zijn echter iets soortgelijks tegengekomen in andere bezigheden in het leven. In de zeer competitieve marktomgeving van vandaag, evenals het dagelijks leven op zijn vele fronten, blijft de stormloop naar “goud” constant en ongebreideld. Een veel voorkomende maar harde uitdrukking beschrijft deze realiteit: “de ratrace.”

 

Jonge ondernemers zetten zich in om geld te verdienen, rijk te worden, zo mogelijk zelfs miljonair. Volwassen leidinggevenden en deskundige professionals hebben hetzelfde voor ogen. Ze nemen geen genoegen met weinig. Ze willen het maximale dat ze kunnen verwerven en bereiken – en snel. Ze ondergaan allerlei soorten stress en druk, waardoor al het andere op de tweede plaats komt: familie; gezondheid; sociale relaties, zelfs vrijetijdsactiviteiten. Alleen het goud – en veel ervan – telt.

 

We vinden een heel ander perspectief in de Bijbel, waarin wordt ingegaan op de zinloosheid van het streven om te winnen wat uiteindelijk verloren zal gaan. Koning Salomo van het oude Israël, die beweerde de rijkste man aller tijden te zijn, merkte op: “Toen ik zag wat mijn handen hadden gedaan en het werk waar ik zo hard voor had gewerkt, begreep ik dat het allemaal een illusie was! als achter de wind aan rennen!” (Prediker 2:11).

 

Jezus Christus, die het verhaal vertelde van een ijverige en enthousiaste agrarische zakenman die een recordoogst vierde, waarschuwde: “Dwaas, deze nacht zullen ze je ziel vorderen, en van wie zullen deze dingen zijn die je hebt voorbereid?” (Lukas 12:20).

 

Ik ben bemoedigd om te zien dat veel ondernemers en professionals zich verzetten tegen een levensstijl die alleen waarde hecht aan materieel, financieel en sociaal economisch succes. Na generaties te hebben geobserveerd die eraan voorafgingen, vooral de zogenaamde ‘babyboomers’, hebben de nieuwere generaties andere maatstaven voor succes.

 

Hoeveel zijn een harmonieus gezin, een gezond gezin en sociale relaties, gemoedsrust en een goede reputatie onberispelijk waard? Zoals Jezus tegen Zijn volgelingen zei: “Het leven is meer dan voedsel en het lichaam is meer dan kleding” (Lucas 12:23).

 

Wat voor soort “goud” verpest je slaap vandaag, houd je weg van je familie, neemt zoveel uren van de dag in beslag dat je niet eens tijd hebt voor een gezonde maaltijd of om aan je gezondheid te werken? Jezus gaf deze ernstige waarschuwing: “Wat voor voordeel heeft iemand de hele wereld te winnen en zijn ziel te verliezen? Wat kan vergeleken worden met de waarde van zijn ziel?” (Mattheüs 16.26).

 

Jezus vertelde iedereen die maar wilde luisteren wat het “ware goud” is: “Maar zoek eerst het koninkrijk van God, en alle andere dingen zullen je erbij gegeven worden” (Lukas 12:31).

 

GESPREKSVRAGEN

Heb je één van de recente Olympische Zomerspelen gezien? Zo ja, wat was je indruk? Wat vond je van de verhalen over hard werken en opofferingen die de atleten hebben gebracht om zich voor te bereiden op de hoogste niveaus van wereldwijde competitie?

 

In elk van deze competities staat het winnen van goud centraal. Iedereen droomt ervan om de gouden medaille om hun nek te draperen en trots op het podium te staan? Wat voor soort “goud” streeft jij na in uw carrière, of zelfs in een normale werkdag?

 

De oude koning Salomo zei, nadat hij zich had overgegeven aan elke denkbare vorm van plezier en succes, dat het was als “achter de wind aan rennen”. Op andere plaatsen in het boek Prediker verklaart hij dat het najagen van tijdelijke dingen “ijdelheid” of “zinloos” is. Hoe reageer jij op zo’n beoordeling? Denk je dat hij overdreven cynisch en pessimistisch was?

 

Jezus Christus moedigde zijn volgelingen aan om eerst het koninkrijk van God te zoeken en verklaarde dat zelfs als iemand de hele wereld zou winnen, het niet de moeite waard zou zijn om hun eeuwige ziel te verliezen. Ben je het hier mee eens? Hoe kijk je terug op je leven tot nu toe met deze uitspraken in je gedachten?

In de onderstaande Bijbelteksten kun je meer lezen over dit onderwerp.

Spreuken 11:14,28, 18:11, 15:16, 30:8-9; Matth6:19-34; 1 Kor  9:24-27

 

 

Verzonden door CCA Nederland op zaterdag 18 december 2021.