MANNA 994 OVERWEEG DE FORMULERING ” ZODAT” TE GEBRUIKEN

MANNA 994:

Overweeg de formulering ‘zodat’ te gebruiken

Onlangs had ik een ontmoeting met een kleine groep lokale schrijvers en werd ik geattendeerd op een formulering die in heel veel settings gebruikt kan worden. Stel je voor dat je een gesprek voert met iemand die je zojuist zijn missie heeft verteld en jij zegt: “Zodat…?” En dan wacht je geduldig tot hij je een diepere uitleg geeft van de motieven achter de genoemde missie en doel.

De auteur Russell Bishop gebruikt deze techniek al 40 jaar. Hij heeft talloze mensen begeleid en gecoacht met deze saillante vraag om hen uit te dagen na te denken over hoe zij hun bedrijf beter kunnen leiden. Bishop staat internationaal bekend om zijn werk met bedrijven en teams en ik beschouw hem als een van de meest wijze en vriendelijkste mensen die ik ooit heb ontmoet.

Ik wil je uitdagen de formulering “zodat…” te gebruiken voor je persoonlijke groei, maar ook in interacties met anderen.

Of je nu bedrijfseigenaar bent of je bewustzijn wilt vergroten over hoe je eraan bij kunt dragen van deze wereld een betere plaats te maken, ik geloof dat deze korte formulering een scharnierpunt in je leven kan worden. Ik ben verrast over hoe vaak de formulering “Zodat…” op het juiste moment in mijn gedachten kwam sinds ik bekend werd met deze techniek. Hieronder volgen een aantal voorbeelden:

Golf spelen “zodat…” Golf is al meer dan 50 jaar een van mijn favoriete tijdsbestedingen. Ik was ooit best goed in het spel, maar tegenwoordig raak ik nogal eens teleurgesteld over mijn spelkwaliteiten. Ik ben van plan het nu meer dan ooit te spelen en zelfs te oefenen, “zodat…” ik meer dan ooit kan genieten van het spel. Ik ben ook van plan mijn verwachtingen bij te stellen, “zodat…” ik meer ontspannen op de golfbaan kan staan en het spelen gemakkelijker wordt. Tegenwoordig is mijn intentie dat mijn golfuitjes ook een leuke wandeling in het golfpark moeten zijn.

Ik ga naar mijn werk, “zodat…” De afgelopen 38 jaar heb ik ijverig gewerkt in de financiële dienstverlening bij een groot bedrijf. Er zijn veel moeilijke tijden geweest, maar ik bleef me inzetten voor mijn klanten. Waarom? “Zodat” zij op een goede manier bediend werden om hen en hun geliefden in de toekomst te beschermen. Ik weet dit al jaren, maar het is goed om te verwoorden waarom we doen wat we doen, om onze onderliggende motieven in ons werk beter te begrijpen. Voor mij heeft een specifiek bijbelvers hier rechtstreeks betrekking op. In Kolossenzen 3:17 vermaant de apostel Paulus zijn lezers: ” En alles wat u doet met woorden of met daden, doe dat alles in de Naam van de Heere Jezus, terwijl u God en de Vader dankt door Hem.”

Anderen dienen, “zodat…” Ik ben tot de conclusie gekomen dat de beste manier om mijn liefde voor de Heer te tonen is door mijn relatie met anderen. Met andere woorden, ik moet de behoeften van mijn klanten dienen, zodat mijn Hemelse Vader er genoegen in kan scheppen als ik anderen vóór mijn eigen behoeften en verlangens stel. God een plezier doen is nu het belangrijkste doel in mijn leven. Denk eens na over de woorden die Paulus schrijft in Galaten 2:20: “Ik ben met Christus gekruisigd; en niet meer ik leef, maar Christus leeft in mij; en voor zover ik nu in het vlees leef, leef ik door het geloof in de Zoon van God, Die mij heeft liefgehad en Zichzelf voor mij heeft overgegeven.” Hij was verkocht aan Jezus Christus, hij deed alles wat hij deed zodat de Heer groot zou worden gemaakt door zijn daden.

Ik wil eindigen met deze gedachte: tweeduizend jaar geleden heeft God Zijn eniggeboren Zoon naar de aarde gestuurd. Jezus Christus, de Man van God, heeft ongeveer 33 jaar op deze aarde geleefd met als enige doel te sterven aan het kruis voor onze zonden, en vervolgens te worden begraven en weer op te staan, zodat wij in gemeenschap met God konden hebben en het eeuwige leven te mogen ervaren! Het ontvangen van Christus in onze levens, zoals beschreven staat in Johannes 1:12, is een enkel stap in geloof. Maar als we dat eenmaal gedaan hebben, kan het een revolutie betekenen voor elke keer dat we nadenken over wat we doen en dan bedenken waarom, “zodat…?”

GESPREKSVRAGEN

 Heb je ooit overwogen om jouw persoonlijke of professionele missieverklaring (of purpose statement) te formuleren? Zo niet, dan zou dit een hele goede oefening zijn. Waarom doe je wat je doet?

 Als je eenmaal een missieverklaring hebt geformuleerd, hoe zou je die uitbreiden door te reageren op de zin “zodat…”?

 Denk eens aan je favoriete hobby of aan een activiteit waar je van geniet. Dit kost je niet alleen tijd, maar je doet het “zodat” wat?

Denk je dat het je wat zal kosten als je de formulering “zodat” toevoegt aan plannen, doelen en ambities? Zouden we in staat moeten zijn te vertellen waarom we beslissen dingen te doen, wat de motieven zijn waarom we iets doen? Waarom of waarom niet?

De genoemde Bijbelteksten zijn afkomstig uit de Herziene Statenvertaling tenzij anders vermeld.

In de onderstaande Bijbelgedeeltes kun je meer lezen over het onderwerp van deze eMeal.

Job 42:1-5; Jesaja 55:10-11; Johannes 1:12; Efeziërs 1:7-10; Filippenzen 3:10; Kolossenzen 3:23-25

Verzonden door CCA Nederland op vrijdag 6 januari 2023